Napad na Daruvar, Pakrac i Lipik – 19. kolovoza

  19-08-2019 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Kolovoz

Na današnji dan, 19. kolovoza 1991. godine, pobunjeni Srbi napali su Pakrac, Lipik i Daruvar.

Situacija na tom području bila je krajnje napeta još od 1. ožujka 1991. kada se dogodio puč u policijskoj postaji Pakrac od strane srpskih policajca. Postaja je sljedećeg dana stavljena pod kontrolu hrvatskih snaga, a taj događaj mnogi smatraju početkom Domovinskog rata.

Kada je 9. lipnja pala prva žrtva, znalo se da je otvoreni sukob neizbježan. U srpnju su u središtu Daruvara ubijena trojica hrvatskih policajaca te se i ondje dalo naslutiti u kojem smjeru će sukob otići. Već 17. i 18. kolovoza 1991. godine većina srpskih obitelji napustila je Pakrac i zaputila se na okupirano područje, a 18. kolovoza na srpskoj barikadi zarobljen je i odveden u nepoznato dr. Ivan Šreter, predsjednik pakračkog HDZ-a, ravnatelj lipičke bolnice i istaknuti mirotvorac koji se zalagao za mirno rješavanje postojećih napetosti.

Najprije je, oko 3 u noći, 19. kolovoza napadnut Daruvar. Iz pješačkog i minobacačkog oružja napali pobunjeni Srbi napali su uži dio grada oko autobusnog i željezničkog kolodvora te gradske tržnice. Namjera im je bila zauzeti policijsku postaju u čemu nisu uspjeli no zarobili su petoricu policajaca – dok je jedan uskoro pušten, a jedan se navodno priklonio agresoru, sudbina Damira Rambouseka, Darka Petrovickog i Marijana Petrovečkog do danas nije poznata te se ne zna gdje su njihovi posmrtni ostaci. Najvjerojatnije su odvedeni u selo Bijela kraj Daruvara ili logor Bučje te mučeni i ubijeni. Nada da bi mogli pronaći svoje najmilije, za obitelji nestalih pojavila se 2010. kada je na graničnom prijelazu sa Srbijom hrvatska policija uhitila jednog od optuženih za otmicu hrvatskih policajaca no iste godine optuženik je na Županijskom sudu u Bjelovaru oslobođen krivnje.

Nedugo nakon napada na Daruvar u 5 ujutro jakom minobacačkom paljbom napadnut je Pakrac. U 7 sati započeo je i pješački napad na Policijsku postaju u kojem su pobunjeni Srbi koristili čak i protuoklopno oružje. Do opkoljenih policajaca pokušao se probiti dio civila, pretežno iz Prekopakre, koji su bili naoružani lovačkim i trofejnim oružjem. Iako im je paljbena moć bila slaba ipak su uspjeli usporiti napredovanje pobunjenika tako što su oružje prenosili s punkta na punkt stvarajući tako privid sile koju treba respektirati. Policajci u opkoljenoj postaji također uspijevaju zavarati napadače tako što javljaju da iz smjera Daruvara i iz smjera Kutine dolazi nekoliko stotina naoružanih „specijalaca“. Unatoč silini napada, srpski pobunjenici nisu uspjeli zauzeti policijsku postaju. Ipak, nažalost, osvojili su bolnicu iz koje su odveli ravnatelja doktora Vladimira Solara koji je razmijenjen 1992. godine.

U večernjim satima u Pakrac stižu postrojbe Specijalne postrojbe iz Kutine, Zagreba i Bjelovara. Specijalna jedinica policije „Ris“ Kutina čistila je južni i jugozapadni dio grada te oslobodila bolnicu, dok su ATJ „Lučko“ i Specijalna jedinica policije „Omega“ Bjelovar zajedno iz Prekopakre ušli u Pakrac. Petokolonaši su pucali iz raznih objekata u gradu, a glavni napad išao je iz Pakračkih vinograda i Gavrinice. „Specijalci“ su u teškim uličnim borbama uspjeli odbaciti pobunjenike iz grada prema njihovim početnim položajima. Jedan dio „specijalaca“ napao je i Policijsku postaju zbog dojave da se u njoj nalaze „martićevci“. Napad je zaustavljen bez žrtava kada je na postaju obješena hrvatska zastava.

Treba spomenuti kako je istog dana otvorena minobacačka vatra i na Lipik. Među prvim pogođenim objektima nalazio se “Dječji dom Lipik” u kojem je tada bilo 80-ak djece u dobi od 3 do 16 godine. Kako se radilo o ranim jutarnjim satima djeca su u vrijeme napada spavala, a potom su pobjegla u podrum i tamo provela 7 dana do evakuacije.

Na fotografiji pripadnici SJP “Omega” iz Bjelovara u Pakracu 20. kolovoza 1991.

Autori teksta – Borna Marinić i Ivan Zvonimir Ivančić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat