Hrvatskoj vojsci predala se Srpska vojska Krajine – 8. kolovoza

  08-08-2019 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Kolovoz

Na današnji dan, 8. kolovoza 1995. godine, u Gornjem Viduševcu kraj Gline dogodio se povijesni trenutak u hrvatskoj povijesti. Tog dana, ondje se Hrvatskoj vojsci predao 21. kordunski korpus Srpske vojske Krajine.

Dolaskom Petra Stipetića na čelo snaga Zbornog područja Zagreb, 6. kolovoza 1995. oslobođena je u jutarnjim satima Petrinja, zatim u podnevnim satima Hrvatska Kostajnica te navečer i Glina. Kako su dan ranije hrvatske snage ostvarile uspjehe u Lici, Kordunski korpus od 5-6 tisuća vojnika time je ostao u okruženju, zajedno s 35 tisuća civila na širem području Topuskog.

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske, general Zvonimir Červenko, prema Topuskom je preko Vojnića planirao poslati 1. gardijsku brigadu „Tigrove“ no odustao je jer je na temelju kontakta s predstavnicima UNCRO-a vladalo mišljenje da je predaja srpskih snaga na Banovini gotova stvar. Ipak od toga nije bilo ništa, pa su borbena djelovanja nastavljena tijekom 7. kolovoza kada se vode žestoke borbe oko Dvora na Uni.

Na današnji dan ’95. iza podneva borbena su djelovanja prekinuta temeljem zapovijedi predsjednika Republike Hrvatske, Franje Tuđmana. U 13 i 20 sati počeli su u Zapovjedništvu Ukrajinskog bataljuna UNCRO-a dogovori o predaji korpusa, a do potpisivanja predaje je došlo u 14 sati kod hotela „Briuni“ prije ulaza u Topusko na haubi automobila hrvatske policije. Hrvatsku je zastupao general Petar Stipetić, a srpsku stranu pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa Srpske vojske Krajine koji je Petru Stipetiću predao prijavak te čestitao idućim riječima:

„Evo predajem vam 21. kordunski korpus te čestitam Hrvatskoj vojsci na pobjedi.“

Time je okončana oslobodilačka operacija „Oluja“ kojom je nakon četiri godine poražena paradržava Republika Srpska Krajina. U večernjim satima u Glini je održan sastanak na kojemu su konkretizirane obveze obiju strana. Dogovoreno je da će korpus 9. kolovoza predati kompletno naoružanje i opremu, no časnicima je ipak ostavljeno osobno naoružanje radi održavanja reda u vlastitim redovima.

Izvlačenje je izvršeno idućeg dana pravcem Topusko – Glina – Petrinja – Sisak – Popovača – autocesta Lipovac te je okončano 12. kolovoza. U koloni se nalazilo 1600 osobnih vozila, 129 teretnih vozila, 30 autobusa, 1436 traktora i oko 13 tisuća osoba.Autor teksta – Borna Marinić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat