Žestoke borbe u zrinskom Pounju – 29. lipnja

  29-06-2019 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Lipanj

Ubrzo nakon izbijanja „balvan revolucije“ u okolici Knina, srpska se pobuna proširila i na Banovinu. 

Tako su krajem rujna 1990. u Glini, Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici i Dvoru na Uni srpski pobunjenici oteli oružje tamošnjih policijskih postaja. Zbog toga su na Banovini intervenirale postrojbe osnovane od polaznika tečaja „Prvi hrvatski redarstvenik“ koje su uspješno suzbile pobunu. Unatoč svemu, srbijanska je Služba državne bezbednosti nastavila naoružavanje pobunjenih Srba na Banovini. Posebno je napeto bilo na području općine Dvor na Uni u kojoj je u studenom ’90. uhićen Željko Ražnatović Arkan. Situacija je iz mjeseca u mjesec postajala sve gora, a kulminirala je u lipnju 1991. godine.

Početkom lipnja 1991. pobunjeni Srbi ovladali su većinom brdskih sela, nastanjenim srpskim stanovništvom, te prometnicom Dvor – Glina gdje su pripadnici milicije SAO Krajine, uspostavili nadzorni punkt na kojem su se često događala zlostavljanja i pljačke. Nakon toga na području općine Dvor na Uni, u kojoj su većinu stanovništva činili Srbi, izvan kontrole pobunjenika ostao je samo grad Dvor na Uni te nekoliko sela na prometnici Dvor na Uni – Hrvatska Kostajnica u kojima su većinu činili Hrvati.

Nastojeći zaštiti hrvatsko stanovništvo zrinskog Pounja od napada pobunjenih Srba, MUP Republike Hrvatske uspostavio je 24. lipnja 1991. Policijsku ispostavu u Kozibrodu.  Vodstvo pobunjenih Srba istog je dana MUP-u Republike Hrvatske uputilo ultimatum da se rasformira novouspostavljena Policijska ispostava MUP-a u Kozibrodu. Idućeg dana u Hrvatskom Saboru donesena je odluka o osamostaljenju Republike Hrvatske, a pobunjeni Srbi okupirali su Dvor na Uni i u njemu uspostavili „stanicu javne bezbednosti koja je u sastavu Sekretarijata unutrašnjih poslova Krajine“. Pravovremena uspostava Policijske ispostave u Kozibrodu spriječila je pobunjene Srbe da krajem lipnja okupiraju cijelo područje općine Dvor na Uni.

Nezadovoljni razvojem situacije, pobunjeni Srbi su tijekom noći s 26. na 27. lipnja 1991. po prvi puta napali položaje policije u Kozibrodu. Prvo iz smjera Volinje, a zatim i iz Dobrinje, sela s bosanske strane rijeke Une. S obzirom na to da su hrvatske snage uspješno odbile ovaj napad, pobunjeničko čelništvo općine Dvor 28. lipnja 1991. aktiviralo je dobrovoljačke odrede s ciljem slamanja obrane hrvatskih sela u zrinskom Pounju. Tako je na današnji dan, 29. lipnja 1991. godine, u selu Zamlača na prometnici Dvor – Hrvatska Kostajnica od posljedica ranjavanja smrtno stradao Gordan Osinečki, prvi poginuli branitelj u obrani zrinskog Pounja.

Nakon tog događaja napadi na zrinsko Pounje postali su dio svakodnevice, a hrvatska sela uz Unu, unatoč nepovoljnom položaju držala su se sve do 26. srpnja 1991. godine kada su okupirana u sklopu operacije srpskih snaga kodnog naziva „Žaoka“.

Autor teksta – Borna Marinić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat