Okončana operacija “Miljevci” – 22. lipnja

  22-06-2019 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Lipanj

Na današnji dan, 22. lipnja 1992. godine, završena je oslobodilačka operacija Hrvatske vojske kodnog naziva “Miljevci”.

U njoj je oslobođen prostor od 108 četvornih kilometara na kojemu se nalazilo 7 sela na visoravni u šibenskom zaleđu poznatoj pod nazivom Miljevački plato. Okupirana Miljevačka sela bila su naseljena isključivo hrvatskim stanovništvom, a konačan okidač zbog kojeg se krenulo u operaciju bio je taj što su srpski agresori minirali i palili napuštene kuće na miljevačkom području i terorizirali hrvatsko stanovništvo koje je ostalo živjeti u svojim domovima. Operacija je također bila potrebna i zbog učestalih topničkih napada na Skradin, Šibenik i šire šibensko područje.

Nakon dugih priprema i izviđanja, na inicijativu zapovjedništva 113. šibenske i uz pomoć pripadnika 142. i 141. brigade te 72. bojne vojne policije operacija je otpočela 21. lipnja oko 4 sata ujutro. Još dan prije i noću na područje Miljevaca ubacilo se 250 hrvatskih vojnika koji su presjekli komunikacije pobunjenih Srba s vojarnom Trbounje. Napad je izveden u tri smjera preko rijeka Čikole, preko rijeke Krke te Nos Kalika. Zapravo je to bila velika diverzantska akcija jer nije izvršena topnička priprema, već su pješačke snage same ostvarile uspjeh iznenadivši neprijateljsku Vojsku Republike Srpske Krajine. Neprijateljski tenkovi su pokrenuti tek poslije 7 sati. Prvi tenk je uništen, a ostali su se vratili u vojarnu Trbounje. Unatoč brojnom stanju i prednosti u naoružanju neprijatelje se dao u povlačenje. U samo jednom danu Hrvatska vojska ostvarila je značajan uspjeh, a operacija je završena idućeg dana ujutro kada je oslobođeno i posljednje selo na Miljevačkom platou – Drinovci.

Istog dana, 22. lipnja započeli su pregovori pod pokroviteljstvom UNPROFOR-a i Europske zajednice o prekidu vatre, no srpska strana nije se pokazala otvorenom za pregovore. Sljedećeg dana, 23. lipnja, izveden je protunapad neprijatelja s 8 tenkova, 4 oklopna transportera i pješaštvom koji je zaustavljen.

Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić, Ante Škopljanac, osam je hrvatskih branitelja koji su u operaciji oslobađanja Miljevaca položili svoje živote za Hrvatsku ili su kasnije podlegli ozljedama.

Autor teksta – Borna Marinić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat