Osnovane legendarne “Crne mambe” – 15. svibnja

  14-05-2019 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Svibanj

Na današnji dan 1991. godine u vojarni Trstenik, pokraj Dugog Sela, formirano je zapovjedništvo 2. A brigade Zbora narodne garde “Grom” te njezina 1. bojna – legendarne Crne mambe.

Bojna je u početku bila sastavljena od pripadnika MUP-a koji su prvu obuku prošli u obučnim centrima Vinica, Kumrovec i Rakitje. Za bazu 2. A brigade ZNG-a izabrano je bivše radničko naselje Trstenik Nartski blizu Dugog Sela gdje nastaje njezina 1. bojna – Crne mambe. Bojna je samo službeno po nazivu bila “bojna” jer u ljeto 1991. ljudstvom nije popunjavala niti dvije satnije, a osim nedostatka ljudstva, suočavala se i s ostalim problemima poput nedostatka streljiva i naoružanja.

Tijekom Domovinskog rata Bojna je sudjelovala na ratištima diljem Hrvatske, od Banovine do Dubrovnika, a branila je i prodor agresorske vojske u graničnim prostorima Bosne i Hercegovine. Bila je popunjena ljudima iz svih krajeva Hrvatske, iz BiH, pa čak i stranim dragovoljcima.


gromovi


Ratni put Crnih mambi započeo je krajem lipnja i u srpnju 1991. godine na području Zagreba tijekom blokade vojarne „Maršal Tito“. Tijekom opsade vojarne postrojba je ulazila i u oružane sukobe sa jedinicom JNA pri čemu je nekoliko pripadnika ranjeno. Dok se jedan dio postrojbe nalazio u glavnom gradu drugi dio od stotinjak gardista nalazio se u Lici gdje je u borbama poginulo dvoje, a ranjeno petero njezinih pripadnika.

Bojna ranjavanjem dvojice zapovjednika – Marijana Sokolića kod “Maršalke” te Mate Obradovića u Lici praktički ostaje bez zapovjednika te je zapovjednika imala samo u formalnom smislu. Podijeljeni u grupe na području Banovine Crne mambe dva mjeseca samostalno izvršavaju bojna djelovanja prema neprijatelju. Dolaskom kolovoza 1991. diverzantske akcije se pretvaraju u otvorene sukobe sa neprijateljskim snagama da bi u rujnu vodile svakodnevne teške borbe.


Ivica Šafarić Ninđa


Po dolasku na Banovinu, Bojna je vodila teške i mukotrpne borbe na području Gline, Viduševca, Topuskog i Pokupskog, a nakon manjih borbi kod prilaza Sisku i Komarevu dio postrojbe početkom kolovoza 1991. odlazi u Petrinju. Ondje uspostavljaju punktove prema vojarnama JNA s ciljem da se odbiju napadi na grad koji su prvi put eskalirali 2. rujna, kada je JNA potučena i prisiljena na povratak u vojarnu. Mambe su odbile i idući jak napad, 16. rujna no 5 dana kasnije bile su nemoćne te među posljednjima napuštaju grad koji pada.

U međuvremenu pali su Topusko i Viduševac, a ranije i Glina. Postalo je jasno da je plan agresora izbijanje na rijeku Kupu te nastavak prodiranja preko rijeke prema Velikoj Gorici i Zagrebu. Nakon što su se neprijateljske snage pojačale postrojbama iz Srbije te raznim paravojnim postrojbama sve je bilo spremno za veliku ofenzivu. Neprijatelju su problem predstavljala sela koja nisu bila pod njegovom kontrolom među kojima je i Novi Farkašić, mjesto na Kupi koje je do dolaska Crnih mambi bilo potpuno napušteno. Ondje se odigrala jedna od ključnih bitaka u Domovinskom ratu na tom dijelu bojišta u kojoj su Crne mambe potukle puno brojnijeg neprijatelja. Nakon pobjede u bitci za Novi Farkašić, o kojoj možete čitati OVDJE, Crne mambe branile su i Glinsku Poljanu, Svetu Katarinu te Sunju.


i-dbv-_18-184-1320751649


Tijekom iduće, 1992. godine, Crne mambe borile su se na livanjskom i dubrovačkom bojištu. Nakon operacija deblokade Dubrovnika vraćaju se u svoju bazu Trstenik gdje provode obuku i daljnja usavršavanja čekajući nove zadatke.  Poziv je stigao ubrzo po završetku prvog dijela operacije “Maslenica” kada je trebalo zadržati osvojeni teritorij koji su pokušale povratiti najelitnije postrojbe srpske vojske u čemu je 1. bojna „Gromova“ bila vrlo uspješna obranivši Novigrad. O tom herojskom dijelu ratnog puta “Crnih Mambi” čitajte OVDJE.


vp09_crne_mambe_2_dio_sl_07


Kruna njezinog ratnog puta bila je operacija “Oluja” u kolovozu 1995. godine. U njoj je 2. gardijska brigada bila nositelj oslobađanja okupiranih dijelova Korduna i Banovine. Nakon velikih napora i goleme žrtve koju je brigada podnijela u “Oluji” Crne mambe se vraćaju u bazu na odmor. To nije bio kraj ratnog puta ove postrojbe koja je ni mjesec dana kasnije dobila zadaću prodora na teritorij BiH forsiranjem rijeke Une. Operacija upamćena pod nazivom „Una 95.“ doživjela je fijasko, a Crne mambe u njoj su imale 13 poginulih pripadnika.


vp09_crne_mambe_2_dio_sl_08


Autor teksta – Borna Marinić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat