Sjećanje na Franka Lisicu – 2. svibnja

  01-05-2019 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Svibanj

Na današnji dan 1991.godine na brdu Štrkovača nad Polačom, ne štedeći vlastiti život da zaštiti kolege i izvrši zadaću, smrtno je stradao Franko Lisica, prva žrtva Domovinskog rata u zadarskom kraju.

U izviđačkoj patroli s Frankom Lisicom bio je prvi hrvatski redarstvenik Miljenko Miletić iz Stankovaca koji se u knjizi „Prije dvadeset godina“ autora Davora Runtića prisjetio tragičnog događaja:

„Cesta koja ide od Biograda prema Benkovcu razdvaja Polaču na dva dijela. Hrvati su živjeli u južnom dijelu, njih je oko 70 posto, a Srbi kojih ima oko 30 posto živjeli su u istočnom dijelu mjesta (Ustvari je prema popisu iz ’91. Hrvata bilo 88%, a Srba 7%). Brdo Štrkovača nalazi se baš u tom dijelu gdje su živjeli Srbi. Polaču su okruživala mjesta s pretežito srpskim pučanstvom – Jagodnja, Ceranje, Lišane Tinske…, pa smo često išli u izviđanja, i to skoro uvijek prema tom brdu Štrkovači. Tog jutra s nama dvojicom bili su i Ante Ikić i Mijo Kunjarević. Nismo ni pomišljali da su Srbi već gore i da nas čekaju. Franko je bio odličan športaš i išao je prvi. Bio je pun kondicije. Čim se kao prvi pojavio, pogodili su ga iz puške. Na mjestu je ostao mrtav. Mi smo odmah uzvratili vatru, ali za Franka je bilo kasno. Otad se više na brdo Štrkovaču nije moglo. U mjestu Polači ostali smo još trinaest dana držeći pod svojim nadzorom samo južni dio mjesta.”

Na vijest o pogibiji Franka Lisice diglo se čitavo Bibinje. Skupina od stotinjak pretežito mladih Bibinjaca uputila se do Zadra, te prolazeći ulicama vikala: „Dajte nam oružje” i „Četnici, četnici!” Na trenutak su uspjeli ući i u policijsku postaju, ali su je uskoro napustili, pa su svoj prosvjed nastavili ulicama grada gdje su im se pridružili i građani Zadra.

bibinjani

Autor teksta – Borna Marinić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat