Sjećanje na Zlatka Mejaškog – 21. travnja

  20-04-2019 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Travanj

Na današnji dan, 21. travnja 1995. godine, prilikom vježbe na vojnom poligonu Gašinci poginuo je dragovoljac Domovinskog rata i pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Zlatko Mejaški.

Zlatko Mejaški rođen je 1958. godine u Mejaškom selu u općini Barilović kraj Karlovca. Nakon završene osnovne škole odlazi u Srednju vojnu školu u Mostar. Školovanje je potom nastavio na Zrakoplovnoj vojnoj akademiji Jugoslavenskog ratnog vazduhoplovstva u Zadru gdje je 1974. stekao zvanje pilota. U JNA služio je na Željavi, aerodromu kod Bihaća, zajedno s Rudolfom Perešinom i nekolicinom drugih pilota koji su se kasnije stavili na raspolaganje hrvatskim snagama.

Meš, kako su ga zvali, bio je neukrotivi pilot-lovac, koji se zbog politike počeo sukobljavati sa starješinskim kadrom u JNA još puno prije početka rata. U siječnju 1988. presudom Vojnog suda u Zagrebu osuđen je na zatvorsku kaznu od 7 mjeseci, te uvjetno na godinu dana. U zimu 1990. preživio je nesreću nakon što pri slijetanju u teškim vremenskim uvjetima nije zahvatio pistu čega se jednom prilikom prisjetio njegov kolega Ivan Selak:

„Sjećam se, zima 89./90., letimo noću, aerodrom Željava, više od pola metra snijega, hladno je, Meš na slijetanju dodiruje predpolje 60 metara prije praga piste, udar je strahovit, dijelovi kotača ostaju na pisti, a avion završava u dubokome snijegu 600 metara od praga i 60 metara pored piste, nema eksplozije, nema prevrtanja, snijeg u usisniku zabetoniran, pilot koji je tu noć bio na startnoj nije skužio da se čovjek rasuo, da je avion uništen, slijećemo još trojica nakon njega na istu pistu punu ostataka Mešova aviona, i nitko ništa nije zakačio, što ti je sudbina! Parkiramo avione, a Meša nema, dovozi ga kolega koji je bio na startu i koji se vraćao pistom nazad, Meš ga je stopirao, ovaj u šoku… Koliko je volio taj avion, rekao mi je još na stajanci: “Kad sam vidio što je ostalo od aviona, da sam imao pištolj, ubio bih se”“

Među prvima je iz JNA pristupio Zboru narodne garde. S malom grupom komandosa sudjelovao je u najtežim borbama na Kupi, na dugoreškom bojištu, s kalašnjikovom u rukama. Kad je 1993. Hrvatska nabavila borbene avione formirana je 21. Eskadrila Lovačkih Zrakoplova na Plesu u kojoj je Zlatko postao zapovjednik jednog odjeljenja.

Kao vrhunski pilot istaknuo se u nizu akcija. Nažalost poginuo je neposredno pred oslobodilačke operacije “Bljesak” i “Oluja”. U pripremnoj vježbi za operaciju „Bljesak“ na poligonu Gašinci kod Đakova za vrijeme trajanja vježbe smrtno je stradao padom MIG-a 21. U jednom zaokretu je izgubio visinu i udario avionom u zemlju, te na mjestu poginuo. Nedugo potom u operaciji „Bljesak“ poginuo je Rudolf Perešin. Tako je ispalo da je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u razmaku od svega nekoliko dana izgubilo dvojicu vrhunskih pilota lovaca čija je žrtva položena u temelje slobodne Republike Hrvatske.

Autor teksta – Borna Marinić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat