Rođen Gojko Šušak – 16. ožujka

  16-03-2019 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Ozujak

Na današnji dan, 16. ožujka 1945. godine, u Širokom Brijegu kao šesto dijete u obitelji rođen je Gojko Šušak, ratni ministar obrane Republike Hrvatske.

Djetinjstvo mu je bilo obilježeno traumom koju je obitelj nosila iz II. svjetskog rata. Oca nikada nije upoznao jer su ga ubili partizani, a i brat mu je stradao na „križnom putu“. Nakon završetka srednje škole otisnuo se iz rodne Hercegovine u Rijeku gdje studira matematiku i fiziku. Prije odsluženja vojnog roka u JNA odlazi u Austriju, a zatim u Kanadu gdje su mu već živjela braća.

Ondje se iz siromašnog došljaka, kroz naporan rada uzdigao u poslovnog i kulturnog uglednika kojem je neovisna Hrvatska bila ideal iznad svega. U Kanadi je pomagao u organiziranju hrvatskih škola i sudjelovao u različitim hrvatskim organizacijama.

„Tata je bio vrlo aktivan u hrvatskoj zajednici na svim poljima. Gdje god se nešto zbivalo on je bio uključen“, prisjetila se u dokumentarcu HTV-a „Pobjednik iz sjene“ njegova kćer Katarina.

Prihvatio je Tuđmanovu ideju pomirbe i uspostave samostalne, demokratske Hrvatske, a pri posjeti Franje Tuđmana Kanadi 1987. godine bio je njegov domaćin. Po osnutku Hrvatske demokratske zajednice pomagao je u prikupljanju novca za nadolazeću predizbornu kampanju u koju se i sam uključio. U veljači 1990. godine prvi se put vratio u Hrvatsku iz emigracije kako bi sudjelovao u radu prvog Općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice na kojemu se prisutnima obratio idućim riječima: „Hvala vama i vašemu vodstvu i našemu vodstvu što ste mi pružili priliku da nakon 22 godine dođem u naš Zagreb.“

Poslije izborne pobjede imenovan je ministrom iseljeništva u prvoj hrvatskoj vladi. Dužnost je obnaša putujući po iseljeničkim zajednicama sa zadatkom povezivanja matice s brojnom hrvatskom dijasporom. U ožujku 1991. imenovan je pomoćnikom ministra obrane te aktivno sudjeluje u naoružavanju hrvatskih snaga koje se tada formiraju pred nadolazećom agresijom. Sredinom rujna ’91. kada je Domovinski rat bio u punom jeku preuzima dužnost ministra obrane Republike Hrvatske na kojoj je ostao do konca svoga života.

Izbor za ministra obrane prihvatio je kao veliku obvezu i jedan od mogućih načina služenja domovini, o čemu je sanjao u iseljeništvu. Iako nikada nije služio vojsku, Gojko Šušak u teškim je ratnim okolnostima dao nemjerljiv doprinos u ustroju, jačanju i opremanju Hrvatske vojske. Njegovo kratko izvješće “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!” postalo je sinonimom za sve pobjedničke akcije tijekom Domovinskog rata. Gojko Šušak je imao snažan utjecaj na hrvatsku politiku prema BiH, a u svojem dugogodišnjem djelovanju dao je velik doprinos i razvoju američko – hrvatskih odnosa. S ministrom obrane SAD-a Williamom Perryjem i osobno se sprijateljio, što je olakšalo put prema suradnji i strateškom partnerstvu s SAD-om. Umro je u svibnju 1998. u Zagrebu nakon teške bolesti.

Borna Marinić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat