Poginuo Nenad Matak Meho – 14. ožujka

  14-03-2019 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Ozujak

Na današnji dan, 14. ožujka 1993. godine, u velebitskim vrletima život je izgubio jedan od junaka Domovinskog rata – Nenad Matak Meho.

Rođen je 1970. godine u Zadru gdje je proveo djetinjstvo i ranu mladost. U obranu domovine krenuo je od samog početka stvaranja oružanih snaga Hrvatske. Kao 20-godišnjak priključio se Jedinici za posebne namjene MUP-a RH „Rakitje“ iz koje je kasnije nastala 1. gardijska brigada “Tigrovi“. Kao dio „jakih snaga MUP-a“ početkom ožujka 1991. sudjeluje u uspješnoj akciji uspostave javnog reda i mira u Pakracu. Krajem istog mjeseca odlazi u Plitvice gdje u borbama s pobunjenim Srbima pogiba kolega iz njegove jedinice Josip Jović – prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu.

Nakon polaganja svečane prisege na smotri Zbora narodne garde 28. svibnja 1991., u Kranjčevićevoj ulici, Nenad Matak zajedno sa skupinom suboraca sa zadarskog područja odlazi u obranu rodnog kraja. Najprije sudjeluje u borbama oko Kruševa, a zatim oslobađanju zadarskih vojarni i borbama oko Zadra koje su uslijedile. Prvih dana 1992. godine pa sve do mjeseca travnja, zajedno sa svojom Bojnom Kralj Tomislav, Meho sudjeluje u obrani zadarskog zaleđa oko Prkosa, Zemunika Donjeg i Smrdelja. U travnju 1992. odlazi u pomoć hrvatskom narodu u BiH.

Bojna Kralj Tomislav na tu bojišnicu dolazi na dan poraza hrvatskih snaga u bitci za Kupres, a njezin zapovjednik Marinko Radas zapisao je u ratnom putu postrojbe iduće:

“Vojska se povlačila u neredu, nije se znalo gdje su postrojbe koje su bile raspoređene na crti obrane prema Kupresu, a poraz koji je toga dana doživjela naša vojska pogodio je i najtvrđe. Srećom naša prethodnica predvođena Nenadom Matakom Mehom stiže na vrijeme da se zaustavi daljnje napredovanje četničkih tenkova prema Šuici i Tomislavgradu.“ Nakon što su zajedno s pripadnicima Bojne Zrinski zaustavili napredovanje srpskog oklopa iz smjera Kupresa, odlaze na livanjsku bojišnicu gdje sudjeluju u zaustavljanju napada prema Livnu iz smjera Glamočkog polja.”

Uslijedio je povratak u Zadar gdje obučava suborce za ratne zadatke koji su bili pred njima. Oni prvi uslijedili su već u siječnju 1993. godine kada u operaciji „Maslenica“ hrvatske snage kreću u oslobađanje zadarskog zaleđa. U njoj je Nenad Matak predvodio borbenu skupinu Bojne Kralj Tomislav koja između ostaloga sudjeluje u oslobađanju Smokovića, Škabrnje i Zemunika.

U knjizi „Operacija Maslenica – sjećanja sudionika“ Tomislav Šulj piše:

„Iako je riječ praktično o vodu – 20-ak vojnika, pripadnici te postrojbe često se spominju u osvrtima na borbe u kojima se oslobađalo neposredno zadarsko zaleđe. Zapovjednici i vojnici drugih postrojbi, posebno oni iz Bojne Zrinski često spominju njihovog zapovjednika na terenu Nenada Mataka – Mehu.“

U sjećanjima Mehinih suboraca još je uvijek živa slika ovog heroja, a jedan od njih prisjetio se:

„Bio je najveći fajter i autoritet na ovim prostorima. On nam je bio idol. On ne samo da je imao lavlje srce na terenu, nego je on imao toliku ljubav prema nama. Tako sam ja spavao na krevetu, a on na podu, iako je on bio zapovjednik.“

Neustrašivog ratnika i zapovjednika koji je uvijek išao prvi, spomenuo se i njegov brat Ivan Matak idućim riječima:

„Nisam mogao prepoznati svog brata do rata – u ratu. On je bio vrlo samozatajan, čak se bojao mraka. Ali nakon početka rata, u jednu godinu je postao odrastao čovjek. Kao da je netko na brzinu u njega akumulirao dvadeset godina. Postao je vođa.“

Iako ranjen sa svojim suborcima ostao je do kraja operacije „Maslenica“, a tek onda zatražio liječničku pomoć. Nakon kraćeg oporavka vratio se na bojište. Na Velebitu, u području Račabuša, bojnik Nenad Matak Meho stradao je od mine položivši svoj život na oltar Domovine na planini koju je iznimno volio. Suborci svjedoče kako je često govorio: „Ako ginem, neka ginem tamo.“ U zadarskom naselju Plovanija u kojem je živio, u spomen na ovog heroja Domovinskog rata, jedna ulica nosi njegovo ime. Posthumno je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom za junačka djela.

Borna Marinić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat