Pokušaj uvođenja izvanrednog stanja u Jugoslaviji – 12. ožujka

  12-03-2019 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Ozujak

Na današnji dan, 12. ožujka 1991. godine, započela je u Beogradu sjednica Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Glavni cilj bio je na toj sjednici ishoditi od Predsjedništva Jugoslavije dozvolu da vojska u državi krene u uvođenje izvanrednog stanja.

Ozračje u kojem je sjednica sazvana bilo je krajnje napeto. Početkom ožujka u Pakracu je došlo do oružanog sukoba između hrvatske policije i pobunjenih Srba nakon čega je intervenirala JNA. Istovremeno u Beogradu počinju demonstracije u organizaciji Miloševićevih političkih protivnika predvođenih Vukom Draškovićem. Sve to davalo je povoda Borisavu Joviću, tadašnjem predsjedniku Predsjedništva SFRJ telefonski sazove ostale članove Predsjedništva kako bi se okupili i izglasali upotrebu JNA. Članovi Predsjedništva bili su predstavnici šest jugoslavenskih republika te dviju autonomnih pokrajina – Kosova i Vojvodine.

Slovenski član predsjedništva Janez Drnovšek nije došao iz straha da bi mogao ondje biti uhićen. Po otvaranju sjednice glavnu riječ preuzeo je general Veljko Kadijević. Jugoslavenski ministar obrane zatražio je između ostaloga odobrenje za nasilno rušenje vlasti u Hrvatskoj i Sloveniji, uz proglašenje stanja neposredne ratne opasnosti u cijeloj Jugoslaviji. Prijedlogu se ubrzo usprotivio hrvatski član predsjedništva Stjepan Mesić koji je Kadijeviću odgovorio idućim riječima:

 „Što se Hrvatske tiče, nema nikakve potrebe za izvanrednim stanjem, a ona krizna žarišta koja su nastala, nastala su na umjetan način: da se ne bi vidjelo Kosovo, ponavljamo stotinu i tisuću puta, stvoreni su Knin, Petrinja i Pakrac. Na Kosovu se situacija, gospodo, ne može riješiti represijom, ne može se riješiti bez Albanaca i protiv Albanaca, ali ne može se ni situacija u Hrvatskoj riješiti bez Hrvata i protiv Hrvata. A upravo se to pokušalo. Pokušalo se na jedan umjetan način dobiti Srbe protiv Hrvata, isforsirati tobožnju ugroženost Srba i sada ići u izvanredno stanje.“

Za uvođenje izvanrednog stanja bila je potrebna natpolovična većina glasova koju JNA nije uspjela pridobiti. Svjestan da bez političke podrške ne bi bilo pametno ići u vojni udar Kadijević iste večeri leti u Moskvu gdje se odlazi konzultirati sa sovjetskim generalima no ondje ne dobiva „zeleno svjetlo“. Sjednica Predsjedništva Jugoslavije nastavljena je 14. i 15. ožujka gdje su prijedlozi za uvođenjem izvanrednog stanja nanovo odbijeni, ponajviše zahvaljujući predstavniku Bosne i Hercegovine, Bogiću Bogićeviću na čiji se glas računalo jer je bio Srbin po nacionalnosti.

Nakon toga, s namjerom da ostavi vojsci prostor za djelovanje, Jović je podnio ostavku na mjesto predsjednika u Predsjedništvu Jugoslavije no niti to nije ohrabrilo Kadijevića da u ožujku 1991. godine pokrene vojsku, a o razlozima njegove neodlučnosti možemo samo nagađati.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat