Operacija Orada – Oslobođen Lipik – 6. prosinca

  06-12-2018 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Prosinac

Na današnji dan 1991. godine oslobođen je prvi grad u Domovinskom ratu, Lipik.

Operacija oslobađanja Lipika i okolice izvedeno je pod kodnim nazivom „Orada“ koja je trajala od 5. do 8. prosinca 1991. godine i u kojoj su oslobođeni Lipik, Dobrovac i Kukunjevac. U ovoj su operaciji sudjelovali Specijalna postrojba MUP-a RH-a, tenkovska četa bjelovarske 105. brigade HV-a, lipički branitelji koji su formacijski pripadali MUP-u, dobrovačka desetina I. satnije 76. samostalnog bataljuna HV-a, čakovečki 54. samostalni bataljun HV-a, križevačka 3. pješačka bojna 117. brigade HV-a, garešnički 73. samostalni bataljun HV-a, Samohodna protuoklopna bitnica 90 mm i bjelovarska Samostalna baterija haubica 122 mm.

Prvi dan operacije bio je djelomično uspješan. Jedan dio Specijalne postrojbe MUP-a došao je do završetka Ulice Ivana Gorana Kovačića na zapadu grada, dok su iz pravca Filipovca u Ulicu Nikole Tesle i Ulicu Ante Starčevića drugi dio Specijalne postrojbe MUP-a, domaći branitelji i 1. satnija 54. samostalnog bataljuna. Tenkovska četa 105. brigade došla je do Ulice Matije Gupca, ali su se zbog nedostatka municije i nepovoljnog položaja tijekom dana vratili na početne položaje u Prekopakri. Dobrovačka desetina i Samostalni izvidnički vod iz 3/117. brigade (zvan „Cikin vod“) svoju akciju oslobađanja Dobrovca svode na izviđanje zbog loše koordinacije i snage neprijatelja.

Istovremeno započinje i oslobađanje Kukunjevca, do tada jakog pobunjeničkog uporišta. S jugozapada, iz smjera Brezina krenuo je ostatak 54. samostalnog bataljuna, 73. samostalni bataljun te skupina HOS-a „Pauci“, dok je sa sjevera iz šume Turkovače krenuo ostatak 3/117. brigade. Do kraja dana s jugozapada su hrvatske snage došle do prvih kuća u Kukunjevcu dok su sa sjevera ušle u zaselke Smrtiće i Sklizavac.

Sljedeći dan, 6. prosinca, bio je povijestan za Lipik i njegove građane. Hrvatske snage su uz manje poteškoće izbile u centar Lipika i u njemu uspostavile obranu. Čišćenje južnih dijelova grada nastavljeno je sljedeći dan te je obrana postavljena na potoku Šeovici čime je cijeli Lipik bio oslobođen. Neprijatelj je iz Lipika panično pobjegao zbog snažnog pritiska dan ranije pa je tako jučerašnji dan polučio znatan uspjeh iako početni ciljevi nisu ostvareni. Iako 6. prosinca 1991. nije bilo pokušaja oslobađanja Dobrovca i Kukunjevca, ono je nastavljeno 7. prosinca te su ta dva mjesta stavljena pod kontrolu hrvatskih snaga do ranih jutarnjih sati 8. prosinca 1991. godine. Na novooslobođena područja, uz domaće branitelje istog dana raspoređena je varaždinska 104. brigada HV-a.

U isto vrijeme na novljanskom bojištu, snage 1. gardijske brigade HV-a između 7. i 9. prosinca oslobađaju Korita, Jagmu i Subocku, čime je cjelokupan zapadni dio tadašnje pakračke općine oslobođen.

Tijekom ove operacije poginula su petorica hrvatskih branitelja: Bojan Trebušak, Kristijan Siniša Žepek, Željko Grganić Grga, zapovjednik voda Stjepan Vazdar Mama (svi iz Specijalne postrojbe MUP-a RH) i Dražen Jelušić (3/117). Koliko je moral hrvatskih branitelja porastao nakon oslobađanja ovih neprijateljskih uporišta u prilog govori i činjenica da je nekoliko dana kasnije pokrenuta i akcija oslobađanja okupiranih dijelova grada Pakraca i njegove neposredne okolice, o čemu ćemo pisati narednih dana.

 

Autor – Ivan Zvonimir Ivančić

Podaci preuzeti iz Stjepan Benković i Branko Križan: Kako se branio Lipik

Fotografija – Lipički branitelji podižu križ na groblju nakon oslobođenja

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat