Rođen heroj Domovinskog rata Thomas Crowley – 14. veljače

  14-02-2016 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Veljaca

Na današnji dan 1949. rođen je jedan od heroja Domovinskog rata – Thomas “Irac” Crowley.

Thomas Crowley rođen je u Manchesteru, a odrastao je u Južnoafričkoj Republici, kamo su se iz Irske doselili njegovi roditelji.

Od svojih 46 godina života, čak 28 proveo je u ratovima diljem svijeta.

Kad je na CNN-u vidio snimku osječkog fiće preko kojeg prelazi tenk, te se dodatno informirao o stanju u Hrvatskoj, spakirao se i krenuo u nepoznato. U Zagrebu se priključio postrojbama HOS-a i tu je počeo njegov ratni put.

crowley

U početku se borio na novljanskom i jasenovačkom bojištu a nakon toga odlazi na drniško bojište gdje pristupa IX. bojni HOS-a “Rafael Vitez Boban”. Nakon što su JNA i pobunjeni Srbi započeli agresiju na BiH, Crowley sudjeluje u teškim borbama oko Livna i Kupresa, a nakon toga i u obrani Mostara.

Nakon preustroja IX. bojne HOS-a koja u siječnju 1992. godine ulazi u sastav 114. brigade Hrvatske vojske, Crowley sa svojih 60 suboraca iz HOS-a sudjeluje i u legendarnoj obrani Škabrnje.

Kao pripadnik 114. brigade HV-a vodio je kampove za uvježbavanje vojske u kojima je kao jedan od najsposobnijih instruktora svoje znanje prenio na stotine vojnika.

Uz ovoga se heroja vežu i mnoge junačke priče poput one o tenku kojeg je u “ničjoj zemlji” upalio i dovezao ga na Hrvatsku stranu.

Bio je jedan od najsposobnijih HOS-ovaca i uz njega se svaki vojnik osjećao sigurno, poseban je stručnjak bio za minska polja, a u jednom od njih nažalost je na današnji dan 1995. godine izgubio život.
Vraćajući se iz izviđanja prolazio je kroz vlastito minsko polje postavljeno par godina ranije i kad je već bio uvjeren da je iz njega izašao naletio je na poteznu minu postavljenu na izlazu iz minskog polja.

Na veličanstvenom sprovodu u Splitu okupilo se mnoštvo od nekoliko tisuća ljudi.

Posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

Počivao u miru i nek mu je laka njegova hrvatska zemlja, jer on je rođen kao Irac, no umro je kao Hrvat.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat