Sjećanje na Ivicu Drmića – 22. siječnja

  22-01-2016 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata

Na današnji dan 1993. godine na samom početku operacije “Maslenica” život je izgubio heroj Domovinskog rata i pripadnik SJP “Alfe” Ivica Drmić.

Ivica je rođen upravo na današnji dan 1962. godine nedaleko Tomislavgrada. U MUP-u RH je od 29. ožujka 1991. godine, a od 1. studenoga 1991. godine je u SJP “Alfa” PU zagrebačke.

“Alfe” su kao i ostatak Specijalne policije imale jednu od najzahtjevnijih zadaća u operaciji “Maslenica”. Njihov cilj bio je zaposjesti greben Velebita, uključujući i Sveto brdo kao dominantnu točku – do ceste Gračac – Obrovac odnosno prijevoja Mali Alan kako bi se spriječila komunikacija neprijatelja tom cestom. Drugi cilj bio im je osvajanje vrhova Velike i Male Bobije kako bi se stekla kontrola nad područjem Obrovca i kako bi se za njih vezale snage neprijatelja što bi olakšalo djelovanje jedinicama Hrvatske vojske, koje su nastupale duž magistrale. Treći, ali ne i manje važan cilj bio je postavljanje zasjede na području Svetog Roka jer se očekivalo da će neprijatelj onuda slati pomoć svojim napadnutim snagama na Malom Alanu.

Sva tri cilja su uspješno ostvarena, a u ovom posljednjem sudjelovali su pripadnici SJP “Barun” (PU krapinsko-zagorske) te SJP “Alfa” uz nekolicinu domaćih ljudi. Pod iznimno nepovoljnim klimatskim uvjetima (snijeg, led i jaki hladni vjetar) krenuli su s Malog Libinja u 3 sata ujutro 22. siječnjate nakon višesatnog iscrpljujućeg hodanja stigli na mjesto zasjede. Iako su neprijateljske snage stigle u veoma kratkom roku (5min) akcija je uspješno obavljena uz ogomne neprijateljske gubitke od preko 20 poginulih.

U toj izmjeni vatre nažalost je stradao i Ivica Drmić koji bio jedina žrtva na tom borbenom pravcu. “Imao je taj dan rođendan i želio si je za rođendan skinuti jedan tenk.” prisjetio se njegov kolega i zapovjednik SJP “Barun” Zvonko Pausić Pauk u knjizi Vladimira Brnardića i Tomislava Šulja Operacija “Maslenica” – sjećanja sudionika. U trenutku kad je ispaljivao raketu iz RBR-a bio je pogođen i na mjestu je stradao hrabro položivši svoj život na oltaru Domovine.

U spomen na njega, jučer, 21. siječnja 2016. godine u zagrebačkom naselju Sveta Klara Ivica Drmić zasluženo je dobio ulicu koja nosi njegovo ime.

 

Ivica Drmić - ulica

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat