Osnovana 116. brigada Hrvatske vojske “Neretvanski gusari” – 17. studenog

  17-11-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Studeni

Na današnji dan 1991. godine osnovana je u Metkoviću odlukom ministra obrane RH Gojka Šuška 116. brigada HV “Neretvanski gusari”.

Početkom Domovinskog rata u donjoneretvanskom kraju prve legalne postrojbe bile su pričuvne postrojbe MUP-a RH, a prva borbena postrojba na jugu Hrvatske bila je “A” satnija ZNG-a u Metkoviću, koja je ustrojena 2. lipnja 1991. Ta je postrojba bila prva postrojba iz doline Neretve koja se organizirano suprotstavila neprijatelju u njegovu napredovanju. Bila je to okosnica buduće 116. brigade.

Poslije “A” satnije formiraju se pričuvne satnije i bojne diljem Neretvanskoog kraja, a kako u organizacijskom smislu to nije bilo dostatno za kvalitetnu organizaciju obrane šireg područja juga Hrvatske, dana 17. studenog 1991. osnovana je 116. brigada. Ustrojeno je zapovjedništvo brigade, 1. bojna u Metkoviću, 2. bojna u Opuzenu, 3. bojna u Pločama, 4. bojna (Otrićka) u Novim Selima (Stolačka bojna ustrojena je naknadno, 6. lipnja1992. u Blacama). Za prvoga ratnog zapovjednika 116. brigade imenovan je pukovnik Nedjeljko Obradović.

Početkom ratnih djelovanja na Jugu Hrvatske, dijelovi, a potom i cijela 116. brigada uključuje se u ratne operacije na tom dijelu Republike Hrvatske i njegovom zaleđu.

Dana 10. travnja 1992. g. odigrala se presudna bitka za dolinu Neretve u borbi za Stolove. To je prijelomni trenutak u obrani cijele doline Neretve. Tih dana 116. brigada HV-a uz pomoć dijelova IV. br. ZNG-a, 114. br. HV, 113. br. HV i dijelova još nekih postrojbi slomila je kičmu neprijatelju na Južnom bojištu. Neprijatelj je jakom topničkom pripremom a potom i napadom pješaštva i oklopništva odbačen na početne položaje a na nekim mjestima i dalje. Nažalost sve postrojbe koje su sudjelovale u napadnim djelovanjima imale su poginule i ranjene branitelje, ali gubici neprijatelja u ljudstvu i tehnici bili su znatno veći.

Poslije ove operacije slijede operacije oslobađanja Dubrovačkog primorja, Dubrovačkog zaleđa i Konavala u kojoj su sudjelovale postrojbe iz cijele Hrvatske a između ostalih i 116. brigada HV-a.

Završetak ratnih djelovanja u Hrvatskoj, koje je najavila oslobodilačka vojno-redarstvena operacija „Oluja”, imao je na Južnom bojištu upečatljiv završetak. Neprijatelj je pokušao izvesti kombinirani topničko pješački napad na Dubrovnik i širu okolicu u uvjerenju da je većina naših snaga angažirana na jednom od smjerova u operaciji „Oluja”.

Glavni smjer napada neprijatelja bio je usmjeren na područje obrane koju je izvodila 116. domobranska pukovnija HV (preustrojena/nastala iz 116.br. HV). Na ovaj napad, 116. domobranska pukovnija HV i ostale postrojbe Južnog bojišta žestoko su uzvratile i unatoč gubicima u ljudstvu zadržale dostignute položaje nanijevši neprijatelju značajne gubitke prije svega u ljudstvu.

Nakon Daytonskog sporazuma pričuvne postrojbe hrvatske vojske pa tako i 116. domobranska pukovnija HV demobiliziraju se i prelaze u mirnodobski ustroj.

Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, 65 branitelja je poginulo, a više stotina je ranjeno ili oboljelo.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat