Operacija Medački Džep – 9. rujna

  09-09-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Oslobodilačke akcije,Rujan

Na današnji dan 1993. Hrvatska vojska započela je oslobodilačku operaciju “Medački džep”.

Što je to Medački džep? To je područje u Lici koje se prostire oko četiri do pet kilometara u širinu i pet do šest kilometara u dužinu, a obuhvaća mjesta Divoselo, Čitluk i dio Počitelja, te brojne male zaseoke.

Operaciji “Medački džep” prethodile su tijekom 1993. godine učestali topnički napadi i djelovanja diverzantskih skupina snaga 15. korpusa “Srpske vojske Krajine” nastojeći preuzeti inicijativu na vitalnom dijelu Ličkog bojišta. Povremenim je topničkim udarima sustavno narušavana normalizacija života i onemogućen povratak prognanika i izbjeglica na šire područje grada Gospića.

Neprijatelj je provodio taktiku iznenadnih, kratkotrajnih, dobro pripremljenih i odmjerenih udara (prepada) malim skupinama odabranog i osposobljenog ljudstva, kombiniranog s iznenadnim topničkim napadima po širem području grada Gospića. Sve veći broj stradalih civila demoralizirao je i pojačavao privid bezizlazne situacije kod pučanstva.

Medak_pocket_battle_map

Operacija Medački džep otpočela je granatiranjem neprijateljskih položaja na tom području u ranim jutarnjim satima 9. rujna 1993. godine. Oko 6,00 sati hrvatske snage, u sastavu kojih su bile postrojbe Hrvatske vojske iz Operativne zone Gospić, uključujući 9. gardijsku brigadu, 111. brigadu HV, domobransku bojnu iz Gospića, domobransku bojnu iz Lovinca, te postrojbe specijalnih snaga policije, ušle su u Medački džep.

Srbi su brzo razbijeni i povlače se zajedno s civilnim stanovništvom. Planirana akcija završava istoga dana, ali se borbe nastavljaju i narednih dana, da bi se zaustavile pred mjestom Medakom, dvadesetak kilometara jugoistočno od Gospića.

U popodnevnim i večernjim satima neprijatelj pokušava protunapad.

Cijela bojišnica od Dalmacije do Karlovca je oživjela i Srbi su započeli granatiranjem velikog broja hrvatskih gradova i naselja, pri čemu je osobito teško gađan grad Karlovac. Neki izvori govore da je u Karlovcu smrtno stradalo nekoliko desetaka ljudi, no ja sam u Večernjem listu (iz 14.9.1993.) naišao na podatak da je bilanca krvavog desetorujanskog petka – 30 ranjienih.

Činjenica je da je poginulih na širem karlovačkom području bilo – 9. rujna stradalo je u Bukovlju jedno dijete, dok je idućeg dana ubijen novinar Radio Karlovca Tomica Belavić… mišljenja sam da se brojka poginulih kreće oko 10-ak.

Autor teksta – Borna Marinić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat