Sjećanje na heroja Darka Babića Drca – 26. kolovoza

  26-08-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Kolovoz

Na današnji dan 1992. godine smrtno je stradao jedan od “neznanih heroja” Domovinskog rata Darko Babić Drc, pripadnik 1. pješačke bojne 2. gardijske brigade – Crnih Mambi.

Dana 25. kolovoza Darko, nakon postojavanja sa svojom 3. satnijom kreće na teren prema zbornom mjestu u kojem su se on i suborci spremali za jednu od napadnih akcija u sklopu oslobađanja dubrovačkog zaleđa.

Te večeri, kao da je predosjećao što će se dogoditi idućeg dana, Darko je napisao svoje oproštajno pismo.

 

U rano jutro 26. kolovoza krenuo je napad na brdo Timun, istaknutu kotu s koje su hrvatske snage mogle imati prugu Hum-Trebinje kao na dlanu. Crne Mambe ovladale su brdom, a veliku pomoć pružile su im topnička i minobacačka podrška koje su ugrožavale srpske položaje.

Nedugo potom, srpske su snage uzvratile žestokim napadom te su po brdu Timun počele padati kiše granata. Jedan od teže ranjenih pri tom napadu bio je Zlatko Ivić, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske te 100% HRVI II. grupe. Zlatko nam svjedoči o kaosu koji je nastao idućim riječima: “Nebo se srušilo, ne znaš odakle te šije i kako te šije”.

Brdo Timun bilo je goli kamen bez ikakvog zaklona a geleri su letjeli sveposvud, Zlatko je tada dobio njih 47 (!!!) od kojih mu je jedan prošao kroz glavu a teško su mu stradali i desni bubreg te desno plućno krilo na kojem je bila tolika rupa da je kroz njega izlazio dim koji je Zlatko udisao!

U tim trenucima na brdo se penje grupa Zlatkovih suboraca kako bi pomogla njemu i ostalim ranjenicima. U toj grupi bio je i Darko Babić Drc koji je smrtno stradao od srbočetničke grante u nesebičnom pokušaju spašavanja života svojim suborcima. Darkova pogibija dogodila se na samo dva metra od teško ranjenog Zlatka koji je u tim trenucima čak razmišljao i o samoubojstvu kako ne bi živ pao u ruke agresoru. Darko je uspio prije smrti preko “motorole” pozvati pomoć te tako Zlatku spasiti život. Njihov suborac “Vili”, “putujući sanitet”, našao ga je te mu sanirao ozljede, a zatim su stigli “Dupli”, “Tanto” i ostali suborci su ga izvukli na sigurno.

 

Teško ranjeni Zlatko Ivić

Teško ranjeni Zlatko Ivić

Ovom prilikom želio bih se zahvaliti Zlatku koji mi je ispričao ovu priču kako bi ostao spomen na herojsku žrtvu naših branitelja koju simbolizira upravo požrtvovnost Darka Babića Drca, mladića sa zagrebačke Trešnjevke koji je položio život za svoje suborce.

 

autor teksta – Borna Marinić

 

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat