Drugi dan bitke za Vukovar – Napad na Trpinjsku i Borovo Naselje

  26-08-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Kolovoz

U noći s 25. na 26. kolovoz započeo je napad na Trpinjsku cestu i Borovo Naselje.

Jučer spomenuti heroj Domovinskog rata Luka Andrijanić oborio je na današnji još dva aviona JNA.
U jutarnjim satima, Luka i njegov tim, u kojem su bili i Marjan Balić, Antun Begčević i Zvonimir Hincak, zauzimaju novu poziciju, kod Vodotornja, u vrijeme iščekivanja napada na Vukovar.
Lukin suborac prisjeća se spomenutog događaja: “Nakon borbenog djelovanja aviona po našem položaju, uzvratili smo vatru te tom prilikom oborili MiG-21 i jedan G-4. Čak smo djelovali po jednom brodu koji je bio u kombiniranom napadu na grad. Nakon obavljene zadaće dobili smo poziv upomoć od Blage Zadre, pa smo svi zajedno otišli na Trpinjsku cestu.”

Neprijateljskoj sili koja je krenula u napad na Borovo Naselje suprotstavila se šačica prijatelja iz Borova Naselja, nešto gardista i prijatelji s Mitnice. Pokazalo se da su branitelji napad dočekali spremni i da neprijatelj, nakon neočekivana otpora, panično povlači pješadiju i tenkove. Taj dan završio je pobjedom hrabrosti nad snagom, koja je duboko potisnula agresora.

U tim borbama stradao je na Trpinjskoj cesti mladić Željko Kucjenić. Poginuo je s 21 godinom kao pripadnik SJP Slavonski Brod “Šimini anđeli pakla”.

 

 

Željko Kucjenić

Željko Kucjenić

 

 

Tijekom povlačenja jedan je tenk JNA prosuo svoj smrtonosni teret, onako za kraj, s goleme udaljenosti, možda i pet stotina metara. Od te je granate smrtno stradao Vinko Budimir za kojeg možemo reći da je jedan od prvih heroja Domovinskog rata.

 

Vinko Budimir

Vinko Budimir

Vinko Budimir imao je tada tek 33 godine, odgajao je dvoje djece i vodio je kafić te je sve prihode trošio na naoružanje svojih suboraca. Nažalost nije vidio kakvu su hrabrost oni pokazali u iduća tri mjeseca i s kakvim su prkosom branili Vukovar.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat