Započeo sveopći napad na Vukovar – 25. kolovoza

  25-08-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Heroji Domovinskog rata,Kolovoz

Na današnji dan 1991. godine, samo dan nakon početka opsade Vukovara počeo je i sveopći napad na taj grad.
Pod pojmom “sveopći” smatra se činjenica da je grad napadnut iz svih smjerova i svim raspoloživim naoružanjem JNA.

Dan ranije, odnosno prvi dan bitke za Vukovar obilježilo je obaranje čak 2 zrakoplova JNA!
Luka Andrijanić ime je heroja koji je zaslužan za taj ogroman pothvat!
Tek koji mjesec ranije, Luka je izišao iz JNA na Batajnici naoružan znanjem i iskustvom vrhunskog protuavionca, kao najbolji u klasi, čemu svjedoče i brojne pohvale i nagrade. Slijedeći upute zapovjednika Ivice Arbanasa, tog 24. kolovoza Luka i njegova posada na protuavionskom topu odlaze na poziciju prema silosu Đergaj, iščekujući napad neprijateljskog zrakoplovstva.

Luka Andrijanić

Luka Andrijanić

Suborac 19-godišnjeg Luke Andrijanića prisjeća se tog dana: “Javili smo se Blagi Zadri da smo u njegovoj zoni odgovornosti i potom odabrali poziciju koja se Luki izuzetno svidjela. U 14 sati avioni JNA napali su Osijek, a nas u Vukovaru u poslijepodnevnim satima nadlijeću četiri “super Galeba”, prave krug u formaciji za napad i počinju pucati.

U tom trenu Ivica Arbanas izdaje zapovijed, a Luka puca. Jedan avion G-4 počeo je ponirati prema Marincima, a drugi se zadimio i zastao jedan djelić sekunde i u niskom letu otišao u Srbiju. Vidjeli smo kako se između Bršadina i Marinaca diže crna gljiva dima, a Luka će na to: “Ovaj je pao!” Međutim, pala su oba! Nakon nekoliko minuta došli su MiG-ovi koji su visoko letjeli jer su znali što ih čeka, a helikopter s oznakom Crvenog križa koji je došao po pilota nismo dirali jer smo mi ipak Zbor narodne garde”.
Luka Andrijanić, heroj Vukovara, položio je svoj život za Domovinu 20. rujna 1991. godine, samo 3 dana prije 20. rođendana!

Kada je u pitanju današnji dan, odnosno drugi dan bitke za Vukovar sjećamo se još jednog mladića koji je položio život na oltar Domovine u bitci za Vukovar – Bože Bjonde.

 

Božo Bjonda

Božo Bjonda

Na današnji dan 1991. godine na Borovskoj cesti (kod punkta Slon) kamion JNA naletio je na protutenkovsku minu. Tom prilikom smrtno je stradalo nekoliko pripadnika JNA, a ranjeni su prebačeni u vukovarsku bolnicu (istog dana bolnica pogođena s 15 avionskih bombi). Nakon toga, iz vojarne JNA u Vukovaru izlazi kolona oklopnih vozila. Vozila su krenula na Borovo Naselje, a iako su branitelji na ulazu na Trpinjsku cestu postavili vagon, neprijatelj ga je uspio probiti i proći. Tada je počela borba u kojoj je poginuo Božo Bjonda, pripadnik ATJ Lučko, Slunjanin koji je u Vukovar došao s pokojnim Robertom Zadrom (sinom Blage Zadre). Na drugoj strani ulice bio je ranjen još jedan hrvatski branitelj, Željko Vrbovski Vrba. On je u taj napad zbog nedostatka oružja išao nenaoružan te je pogođen s 6 metaka i brzom reakcijom suboraca izvučen i poslan u bolnicu. Napad je bio odbijen. Bitno je napomenuti kako su tenkovi JNA krenuli natrag u vojarnu, a jedan od njih naletio je na Sajmištu na protutenkovsku minu te su ga potom branitelji dokrajčili protutenkovskim granatama. Taj tenk bio je prvi od mnogih koji su uništeni u bitci za Vukovar.

Vojni analitičari pretpostavljali su kako Vukovar može izdržati NAJVIŠE TRI DANA (!), ali Vukovarci nisu mislili tako.
Heroj Blago Zadro kazao je: “Nikoga ne napadamo i ne diramo, ali ‘ko nas napadne mislim da neće dobro proći!”, tako je i bilo!

 

Autor teksta – Borna Marinić

 

dio članka preuzet s portala vecernji.hr

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat