Sporazum o normalizaciji odnosa između SRJ i Hrvatske – 23. kolovoza

  23-08-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Kolovoz,Politika

Na današnji dan 1996. godine ministri vanjskih poslova SR Jugoslavije i Hrvatske, Milan Milutinović i Mate Granić potpisali su u Beogradu sporazum o normalizaciji odnosa između tih dvaju država.

Sporazumu je prethodio susret predsjednika Jugoslavije i Hrvatske, Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, početkom kolovoza te godine u Ateni.

Upravo u tom sporazumu, kojem je pravna slijednica Republika Srbija, regulirana su sva bitna pitanja od kojih se neka nisu ni počela rješavati u bilateralnim odnosima.

Ugovorne stranke obvezale su se bez odgode ubrzati proces rješavanja pitanja nestalih osoba, proglasiti oprost za djela počinjena u svezi s oružanim sukobima, osim za najteže povrede humanitarnoga prava koja imaju karakter ratnih zločina, zatim sukladno međunarodnome pravu, poštovati suverenost, teritorijalnu cjelovitost i neovisnost druge ugovorne stranke, osigurati uvjete za slobodan i siguran povratak izbjeglica i prognanika te u roku od šest mjeseci od stupanja na snagu sporazuma, sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.

Nakon svega viđenog jasno je da je taj sporazum ostao – mrtvo slovo na papiru.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat