Sjećanje na heroja doktora Ivana Šretera – 18. kolovoza

  18-08-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Kolovoz,Zapadna Slavonija

Na današnji dan 1991. godine otet je, a par tjedana kasnije i ubijen heroj Domovinskog rata – dr. Ivan Šreter.

Dr. Ivan Šreter rodio se 22. prosinca 1951. godine u Pakracu u kojem završava osnovnu školu. Srednju fizioterapeutsku školu završio je u Lipiku, a Medicinski fakultet u Zagrebu. Jedno vrijeme radio je u Općoj bolnici u Pakracu, a zatim u Lipiku, gdje je postao ravnateljem bolnice.

Nakon što je 1980-ih bio progonjen zbog uporabe hrvatskog jezika, početkom demokratskih promjena postaje vođa pakračkog ogranka HDZ-a i predsjednik regionalnog kriznog štaba za zapadnu Slavoniju.

Nakon izbijanja velikosrpske pobune dr. Šreter zalagao se za nenasilje te je pozivao Srbe na mir i prestanak terora koji su počeli provoditi. Istaknuo se po razboritosti, dobroti i kao pobornik rješavanja razmirica mirnim putem.

 

Uoči napada na Pakrac Četnici su 18. kolovoza 1991. postavili barikadu na cestu da otmu upravo dr. Šretera jer su ostale automobile propuštali, a barikada je sutradan uklonjena.

Pretpostavlja se kako je odveden u zloglasni logor Bučje gdje je trpio strašna mučenja. Posljednji put viđen je živ 29. kolovoza 1991. godine.

Posmrtni ostaci dr. Šretera do danas nisu pronađeni.

O njegovu životu 2009. godine snimljen je i dokumentarni film “Časnik mirotvorac”.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat