Prvi napad argesora na Škabrnju i Lišane Ostrovičke – 17. srpnja

  18-07-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Srpanj

Na današnji dan 1991. godine prvi su put agresorska JNA i srpski pobunjenici prvi su put otvorili topničku vatru na Škabrnju.

Sa svojih položaja iz Lišana Tinjskih, Biljana i Zemunika Gornjeg bez ikakvog povoda napadnuto je to hrvatsko selo. Krizni štab u selu odmah je organizirao evakuaciju civilnog stanovništva (žena, djece i staraca) dvama autobusima, teretnim kamionima i osobnim vozilima u Zadar, koji se onda dalje upućuju (najveći broj) na otok Ugljan u turističko naselje u mjestu Kukljici, dok dio njih ostaje u Zadru kod svojih rođaka ili u hotelu Iž, koji je već tada bio predviđen za zbrinjavanje prognanika.

Povratak civila natrag u selo redovito bi uslijedio nakon potpisivanja primirja kad bi i civilne vlasti – krizni štab u Zadru, naivno vjerujući svaki put da će se neprijatelj strogo držati dogovora o prekidu vatre, svojim priopćenjima apelirali na povratak i normalizaciju života. To se nije dogodilo te je Škabrnja pala agresorima u ruke 18. studenog 1991. godine.

 

Istog dana kada je napadnuta Škabrnja, 17. srpnja 1991., napadnuto je još jedno mjesto u Ravnim kotarima – Lišane Ostrovičke.

U prvom granatiranju Lišana Ostrovičkih tog dana smrtno su stradali fra Mile Mamić i redarstvenik Josip Žulj. Granata koja je ubila fra Milu ispaljena je iz susjedne Ostrovice u rano jutro prije šest sati. . Samo petnaestak metara dalje, također od granate smrtno je stradao i redarstvenik Josip Žulj. To jutro stanovništvo je bježeći od granata raseljeno po mjestima uz primorje na sigurnu udaljenost, baš kao i ono i Škabrnje.

Mjesto Lišane Ostrovičke uz slabo je naoružanje uspijevalo odbijati neprijatelja sve do konačnog pada krajem mjeseca rujna kad je u potpunosti spaljeno.

 

(na fotografiji hrvatski branitelji u obrani Lišana)

 

 

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat