Crveni fićo protiv tenka – 27. lipnja

  27-06-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Lipanj

Na današnji dan 1991. godine dogodio se u Osijeku jedan od najzapamćenijih događaja iz Domovinskog rata. Crvenog Fiću osječkih registracijskih oznaka bezobzirno je pregazio tenk Jugoslavenske narodne armije.

JNA je tenkovima demonstrirala silu na gradskim ulicama zbog hrvatskog razdruživanja od Jugoslavije koji se dogodio dva dana ranije. Incident se dogodio na raskrižju Vukovarske i Trpimirove (tada Kleinove) ulice u Osijeku, a Fiću je na put tenku hrabro dovezao Branko Breškić, hrvatski branitelj koji više nije među živima. Taj njegov potez postao je simbol prkosa i otpora građana Osijeka koji su mnogo propatili u Domovinskom ratu.

Čitav događaj snimile su kamere HTV-a, a snimka je ubrzo obišla svijet te je mnogima pokazala tko je agresor, a tko žrtva. Valja napomenuti i to kako je hrabri dragovoljac Thomas Crowley “Irac”, u svojem zahtjevu za domovnicu napomenuo kako je odlučio doći braniti Hrvatsku nakon što je vidio tu snimku na CNN-u.

Zanimljivo je da su se Branko Breškić i vozač navedenog tenka Josip Ilić kasnije imali priliku upoznati, na inicijativu Hrvatske televizije. Josip Ilić bio je Hrvat iz jednog mjesta pored Županje te je u Osijeku služio vojni rok i gaženjem Fiće samo je izvršavao naredbu (kasnije prebjegao iz JNA).

U povodu 20. obljetnice događaja, postavljen je 2011. godine u Osijeku na raskrižju Vukovarske i Trpimirove spomenik koji prikazuje crvenog Fiću kako gazi tenk, upućujući time na činjenicu da je maleni David često jači od Golijata.

 

 

fićo

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat