Dan državnosti – 25. lipnja

  25-06-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Lipanj

Na današnji dan 1991. godine Sabor Republike Hrvatske prihvatio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, te druge temeljne državno-pravne odluke kojima je Hrvatska postala suverena i samostalna republika.


Ta je odluka donesena na temelju referenduma, održanog 19. svibnja 1991., na kojemu je 93,2 posto glasača zaokružilo na listiću DA za hrvatsku suverenost.

Sabor je jednoglasno izglasao Deklaraciju o samostalnosti Hrvatske, ali samo zato što je Račan sa svojom Strankom demokratskih promjena (reformirani komunisti) napustio sjednicu za vrijeme izglasavanja.

Naime, klub zastupnika SDP-a tražio je da se usporedno s razdruživanjem pokrene postupak udruživanja s drugim jugoslavenskim republikama, no taj je postupak odbijen od većine zastupnika.

Franjo Tuđman nazočnima se obratio idućim riječima: “Mi ne možemo više podržavati život u zajedničkoj državi, u kojoj postoji neprekidna, pritajena i javna agresija, patološka mržnja i zloća prema svemu izvornome hrvatskom. U državnoj zajednici, u kojoj smo suočeni s uzastopnim prijetnjama upotrebe sile, kako one zajedničke, tako i ilegalne u obliku buntovništva i terorizma. Proglašujući samostalnost Hrvatske, mi činimo isto ono što i svi narodi svijeta na putu postizanja svoje neovisnosti i to iz istih, prirodnih i vrhonaravnih razloga.”

U trenutku kada je predsjednik dr. Franjo Tuđman s govornice Hrvatskog sabora obznanio svijetu volju naroda da Hrvatska bude slobodna država, sa zvonika crkve Sv. Marka zazvonila su zvona, a sabornicom prolomio pljesak i zapjevana je “Lijepa naša”, a predsjednik Sabora dr. Žarko Domljan uzviknuo je: “Rođena je država Hrvatska! Neka joj je sretan i dug život!”

Kasnije je, 8. srpnja 1991. proglašen tromjesečni moratorij na odluku o nezavisnosti Hrvatske u dogovoru sa predstavnicima međunarodne zajednice. Zato je slična odluka o konačnom prekidu svih državotvornih i državnopravnih veza proglašena 8. listopada kada obilježavamo Dan neovisnosti.

Od 2001. godine taj se dan slavi kao Dan državnosti, dok se prije toga obilježavao 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine.

 

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat