Operacija Miljevci – 21. lipnja

  21-06-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Lipanj,Oslobodilačke akcije

Na današnji dan 1992. godine započela je oslobodilačka akcija Hrvatske vojske “Operacija Miljevci”.

Oslobođen je prostor od 108 četvornih kilometara i 7 sela u šibenskom zaleđu. Akcija je dobila ime po okupiranim Miljevačkim selima oduvijek naseljenim isključivo hrvatskim stanovništvom.

 

 

Opracija Miljevci bila je prijekopotrebna zbog učestalih topničkih napada na Skradin, Šibenik i šire šibensko područje.

Konačan okidač zbog kojeg se krenulo u akciju bio je taj što su srpski agresori minirali i palili kuće Miljevačkog platoa i terorizirali ostatak hrvatskog stanovništva.

Napad je počeo bez paljbene pripreme oko 4 sata ujutro, 21. lipnja 1992. godine s ciljem da se iznenadi neprijatelja. Izveden je u tri smjera: preko rijeke Čikole, rijeke Krke i Nos kalika.

 

Uništen srpski tenk T-55 na cesti za Drniš

Uništen srpski tenk T-55 na cesti za Drniš

 

Akcija je trajala čitav dan, a završila je tek 22. lipnja ujutro, kada je oslobođeno posljednje selo na Miljevačkom platou – Drinovci.

Istog dana započeli su pregovori pod pokroviteljstvom UNPROFOR-a i EZ o prekidu vatre, no srpska nije se pokazala otvorenom za pregovore.

Sljedećeg dana, 23. lipnja, izveden je protunapad neprijatelja s 8 tenkova, 4 oklopna transportera i pješaštvom. Protunapad je zaustavljen, a Operacija Miljevci uspješno okončana.

Veliku ulogu u ovoj operaciji imali su pripadnici 113. šibenske i142. drniške brigade, ali i strani dobrovoljci među kojima se najviše istaknuo francuski dragovoljac Jacques Nicolaï.

Jack Nico stoji ispred znaka u Širitovcima

Jacques Nicolaï stoji ispred znaka u Širitovcima

 

Ivica Goreta, Petar Sedlar, Milan Novaković, Ivica Barišić, Mate Pućo, Nikola Cigić, Halid Kopić, Ante Škopljanac, osam je hrvatskih branitelja koji su u akciji oslobođenja Miljevaca 21. lipnja 1992. godine položili svoje živote za Hrvatsku ili su kasnije podlegli ozljedama.

 

Autor teksta – Borna Marinić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat