Pala prva žrtva rata u Pakracu – 9. lipnja

  09-06-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Lipanj

Nakon puča u Policijskoj postaji Pakrac početkom ožujka 1991. stanje u Pakracu i okolici i dalje je bilo napeto. Postavljani su eksplozivi, razbijani su izlozi i sprejevima šarane fasade, a sve je kulminiralo ubojstvom hrvatskog policajca Vlade Laučana.

Laučan se u policiji zaposlio u ožujku 1991. godine nakon već spomenutog sukoba u Pakracu te je radio kao prometni policajac te vršio rutinske ophodnje i kontrolirao promet. Tog kobnog dana, 9. lipnja, zajedno je s kolegom kontrolirao promet na cesti Pakrac – Daruvar u mjestu Omanovac kod skretanja prema Obriježi. Oko 17,30 njih dvojica su zaustavila automobil radi rutinske kontrole. Ubojica je u to vrijeme već bio tamo, što se vidi po opušcima s mjesta odakle je pucano. Također, ubojica je dobro poznavao kraj jer je vrlo brzo nakon ubojstva nestao u gustoj šumi prema selu Dereza. Kada je Laučanov kolega sjeo u službeni auto, a Laučan vratio dokumente zaustavljenom civilu, iz šume je odjeknuo hitac i pogodio Laučana u leđa u predjelu lopatice. Na mjestu je preminuo.

Očito je atentat bio planiran osobno na Vladu Laučana jer je ubojica čekao pogodan trenutak da ovaj ostane sam. Za ubojstvo je osumnjičen Radovan Katić iz Gornje Obriježi, ali nikada ništa nije dokazano. Pod prijetnjom minobacačke vatre od strane pobunjenih Srba, održan je veliki sprovod (vidi fotografiju), a i onima koji su bili najviše sumnjičavi postalo je jasno što se sprema u Pakracu.

 

Podaci preuzeti iz:

Antun Erjavec: Pakrac i Lipik uoči rata 1991. godine
Branko Križan i Stjepan Benković: Poginuli branitelji u Domovinskom ratu Pakrac – Lipik 1991. – 1995.

 

Autor teksta – Ivan Zvonimir Ivančić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat