Započela operacija Lipanjske zore – 7. lipnja

  07-06-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : BiH,featured,Lipanj,Oslobodilačke akcije

Na današnji dan 1992. godine započela je velika zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a – “Lipanjske zore”.

Cilj operacije koja se ponegdje naziva i “Operacija Čagalj” bilo je oslobađanje doline rijeke Neretve sve do Mostara.

Srpski agresor je potpuno porušio sedam mostova na Neretvi, sve osim Starog mosta u Mostaru, ipak cijela stara gradska jezgra Mostara bila je porušena zbog svakodnevnih granatiranja, a istočni dio pod okupacijom bio je gotovo cijeli izminiran. Uništavale su se i džamije i katoličke crkve i samostani, pa čak i brojna kulturna baština.

Svi ti čimbenici zahtijevali su brzu reakciju koja je došla u obliku operacije “Lipanjske zore” u kojoj je sudjelovalo 4670 hrvatskih vojnika pod zapovjedništvom Janka Bobetka (zapovjednik Južnog bojišta) i Jasmina Jaganjca (zapovjednik Općinskog stožera HVO-a Mostar).

Uz već navedene oružane snage u operaciji su sudjelovale postrojbe policije iz općina Mostar, Čapljina i Stolac te jedna bošnjačka dobrovoljačka jedinica.

Operacija je uspješno završena 26. lipnja, a bila je to prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini. U svega 19 dana oslobođena je dolina Neretve, a pod kontrolu je vraćeno 1800 četvornih kilometara teritorija. Većina vojnih stručnjaka smatra kako je ova akcija bila prekretnica u ratu u BiH, ali i kako je oslobađanjem doline Neretve spašena i južna Dalmacija.

 

Zbivanja prvog dana operacije (7. lipnja 1992.)

Diverzantski vod bojne Grude potpomognut postrojbama brigada Knez Domagoj Čapljina, pukovnija Kralj Tomislav, 7. bojna, 8. bojna i 9. bojna Općinskog stožera HVO-a Mostar, bojna Stolac, bojna Neum, satnija Ravno, bojna Ljubuški, bojna Čitluk i bojna Imotski, probio neprijateljske bunkere u Ševaš Polju i potisnuo agresora prema Gubavici i Domanovićima.

Postrojbe Hrvatske vojske napadaju glavnim smjerom iz Metkovića prema selima Klepci i Prebilovci i pomoćnim smjerovima iz sela Dretelj prema selima Počitelj i Hotanj, te prema Prebilovcima. Spajanje borbenih skupina BG 1 i BG 2 bilo je u selu Hotanj. Od šest diverzantskih grupa na pravcima djelovanja, njih pet uspjele su se neopaženo primaknuti protivniku i izvršiti sve zadaće. Već u 8 sati ujutro probijena je obrana sela Klepci, pa su u 10 sati samo selo i okolne dominantne kote Klepešnica i Šunja Glava bile u rukama hrvatskih snaga, a pri čemu najveće zasluge ima postrojba HOS-a koja je svladala strojnička i snajperska gnijezda na Klepešnici. U oslobađanju sela Klepci i Prebilovci sudjelovali su pripadnici HOS-a, bojne Frankopan te 20 momaka iz susjednog Čeljeva. Potporu su im pružali tenkisti Tigrova sa svoja 2 tenka. Ta akcija u kojoj je strada četvero pripadnika hrvatskih snaga bila je nužna za oslobađanje Čapljine u koju se ušlo idućeg dana.

 

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat