Sjećanje na Pavu Vukelića Paju – 1. lipnja

  07-06-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Lipanj

Pavo Vukelić – Pajo rođen je 1. lipnja 1957. godine u mjestu Kruščica kod Gospića, u skromnoj i ponosnoj ličkoj obitelji, obitelji koja je u svojoj povijesti redovito davala borce za Hrvatsku.
Zanimljivo je kako je Pajin ujak, general Zvonimir Skender, prvi Hrvat koji je postao časnik Francuske legije stranac.

Pajo se 1983. seli u Orahovicu, a 1991. pristupa 132. brigadi Hrvatske vojske Orahovica-Našice. Početkom 1994. godine u Virovitici je formirana 81. samostalna gardijska bojna Hrvatske vojske, a u jesen iste godine pridružuje joj se i Pajo s cjelokupnim izviđačko-diverzantskim vodom 132. brigade kojem je bio zapovjednik.

S 81. gardijskom bojnom Pajo sudjeluje u vojno- redarstvenim operacijama Hrvatske vojske i MUP-a „Bljesak“ i „ Oluja“, te združenim operacijama HV-a i HVO-a „ Ljeto 95“ i „Maestral“.

(Pajo na 7:30)

Nakon završetka Domovinskog rata, 1996. godine dolazi do spajanja 81. gardijske bojne s 2. gardijskom brigadom Hrvatske Vojske. Vukelić tada preuzima dužnost zamjenika zapovjednika 2. gardijske brigade, koju je vrlo uspješno obnašao.

Na poziv iz 1. Hrvatskog gardijskog zbora prešao je u isti krajem srpnja 1997. godine. Tamo je obnašao dužnosti vezane za zaštitu predsjednika Tuđmana. Umirovljen je 15. listopada 2002. godine.

Za svoj golemi doprinos u Domovinskom ratu, na prijedlog nadređenih zapovjednika odlikovan je odličjima: Red Kneza Domagoja s ogrlicom, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red Hrvatskog pletera te je nositelj Spomenice Domovinskog rata, Spomenice Domovinske zahvalnosti za 5 godina uzorne službe, Spomenice Domovinske zahvalnosti za 10 godina uzorne službe, te medalja „Iznimni pothvat“, „Bljesak“, „Ljeto 95“ i „Oluja“.

Pavo Vukelića Pajo 02

Uz spomenuta odlikovanja, spomenice i medalje, više puta je pismeno pohvaljivan i nagrađivan. U operaciji Bljesak je prvog dana prilikom probijanja linija, zadobio prostrijel podlaktice, a već sutra ujutro vratio se svojim ljudima i sa njima ušao u Okučane.

Pajo se istaknuo i kao izbornik Hrvatske ribolovne reprezentacije s kojom je dva mjeseca prije smrti osvojio 1. mjesto u ribolovu šarana na 16. svjetskom prvenstvu u Italiji.

Pavo Vukelić Pajo preminuo je 15. studenog 2014. godine od posljedica moždanog udara, a na sprovodu u Orahovici okupilo se mnoštvo od 3 tisuće ljudi.

Dana 7. lipnja 2015. ulica Ljudevita Gaja u Orahovici u kojoj je Pajo živio svečano je preimenovana u ulicu Pave Vukelića Paje.

Pave Vukelića Paje

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat