Povijesno postrojavanje Zbora narodne garde – 28. svibnja

  28-05-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Svibanj

Na današnji dan 1991. godine održan je na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu povijesni događaj prvog postrojavanja Zbora narodne garde.

Postrojbe Zbora narodne garde činile su začetak buduće Hrvatske vojske i bile su odgovor na razoružavanje Teritorijalne obrane u Republici Hrvatskoj.

Jedinicama Zbora narodne garde zapovijedalo je Ministarstvo obrane, a formalno su bile ustrojene u sastavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Na prepuni stadion u Kranjčevićevoj prvo su izašli sinjski alkari kako bi podsjetili na junaštvo mnogih hrvatskih generacija. Zatim je na binu došao predsjednik Republike Hrvatske, doktor Franjo Tuđman i najviši državni službenici, potom su pred njima prodefilirali vojnici.

Kad su sve jedinice postrojene položena je prisega, a brigadama Zbora narodne garde zatim su podijeljene zastave.

 

Smotra postrojbi Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, 28. 5. 1991.

Tekst svečane prisege pripadnika ZNG-a glasio je:

“Svečano prisežem da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika Hrvatske narodne garde zahtijevaju i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati svim službenim naredbama i zapovijedima. Prisežem da ću, i uz žrtvu vlastitog života, štititi i braniti svoju domovinu Hrvatsku, njezin suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njezine građane.”

Doktor Franjo Tuđman nakon toga obratio se nazočnima:

“Mi smo miroljubiv narod, no moramo stvoriti silu jer ima onih koji bi htjeli protiv hrvatske slobode i suverenosti. Nećemo se naoružavati radi osvajanja tuđih teritorija, imat ćemo onoliko koliko je potrebno za slobodu Hrvatske i hrvatskog naroda!”

U Zagrebu je tog dana nakon mnogo desetljeća ustrojena Hrvatska vojska, a kao uspomena na taj događaj, 28. svibnja slavi se kao Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat