Deblokiran Dubrovnik – 26. svibnja

  26-05-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Svibanj

Na današnji dan 1992. godine nakon osmomjesečne opsade napokon je deblokiran grad Dubrovnik. Poslije oslobađanja Slanog udarom Hrvatske vojske predvođene 1. gardijskom brigadom – Tigrovima, jugovojska se povukla iz Dubrovačkog predgrađa Mokošice.

JNA i ostatak neprijateljske vojske premjestili su se unutar granica Bosne i Hercegovine, zauzimajući sve dominantne kote i visove u neposrednoj blizini hrvatske granice.

Neprijatelj je time zadržao veliku prednost pred hrvatskim braniteljima i kontrolu nad Jadranskom turističkom cestom, čime je Dubrovnik još uvijek bio pod djelomičnom kopnenom blokadom. Neprijateljska vojska otvarala je vatru na svako vozilo koje se kretalo u smjeru Splita, odnosno Dubrovnika.

Napadi na jug Hrvatske i grad Dubrovnik započeli su još u rujnu 1991. godine iz Crne Gore i Hercegovine. U brzom naletu JNA okupirala je prostor od Prevlake do Stona, a predivni grad Dubrovnik našao se pod divljačkim topničkim udarima. Česti napadi prestali su tek početkom 1992. kada je potpisano Sarajevsko primirje.

Nažalost rat se potom preselio u Hercegovinu gdje je agresorska vojska nastojala izbiti na Neretvu i potpuno odsjeći jug Hrvatske. U travnju 1992. ustrojeno je zapovjedništvo južnog bojišta na čelu s generalom Bobetkom koji je odmah učvrstio obranu, te nakon manje od dva mjeseca djelomično deblokirao Dubrovnik. Ipak napadi na grad Dubrovnik prestali su tek u listopadu 1992. nakon oslobađanja Cavtata i Konavala.

Izvor – TV KALENDAR :

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat