Sjećanje na Tihomira Mišića – 16. svibnja

  16-05-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : BiH,featured,Heroji Domovinskog rata,Svibanj

Na današnji dan 1992. godine u Mostaru pod nerazjašnjenim okolnostima stradao je legendarni zapovjednik HVO-a Tihomir Mišić.

Mišić je rođen u Ljutom Dolcu 1958. godine. Već od samih početaka rata, od zaustavljanja tenkova JNA u Pologu, Tiho je bio uz svoj hrvatski narod. Na Balinovcu, kuda je JNA mislila provesti bojevu municiju do Pologa, bio je i Tiho, sa svojim Mostarcima. No nije Tiho bio samo jedan od onih u masi, nego je bio ključna ikona u tome događaju. Već tada se vidjelo da Tiho ima autoritet i poštovanje među narodom.

Dolaskom rata u Mostar, Tiho uzima pušku i polako staje ispred svog naroda. Organizira obranu Mostara zajedno sa ostalim zapovjednicima postrojbi HVO-a iz Mostara. Svi njegovi bojovnici rado ga se sjećaju. Neki i sa suzom na očima. Svjedoče njegovi bojovnici kako je Tiho samo jedan od znamena obrane grada Mostara. Vojvoda, kako su ga zvali, u svojih deset ratnih mjeseci puno je toga učinio za svoj i naš Mostar. I ne bi mu suđeno da još puno toga učini za svoj Mostar.

 

 

Dana 16. svibnja 1992. godine pogiba u nikad do kraja razjašnjenim okolnostima kad je zajedno s vojnicima Muslimanima i Hrvatima obilazio istaknute položaje između hrvatskih i muslimanskih postrojbi HVO-a kod Starog mosta, nasuprot srpskim položajima koji su se onda nalazili na istočnoj obali rijeke Neretve.

Pogodili su ga vojnici Muslimani iz Samostalne bojne/bataljuna u tri uzastopne paljbe: prvi put lovačkom puškom, drugi put iz sačmarice, treći put brzometnom paljbom iz kalašnjikova; zatajenje teške strojnice spasilo je ostale vojnike i zapovjednike u ophodnji da i oni ne prođu isto.

Prema zasad poznatim podatcima, vojnici su pucali jer su mislili da se radilo o neprijateljskim vojnicima odnosno nisu bili obaviješteni da će im doći zapovjednici u ophodnju, vodič je loše organizirao ophodnju, a iz istražnih izvješća se zaključilo da je komunikacija zapovjedništva Samostalne bojne/bataljuna s Glavnim stožerom HVO-a bila vrlo loša.

Nakon smrti dodijeljen mu je čin brigadira, a za svoj domoljubni angažman dobio je Spomenicu Domovinskog rata te Red Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

Tihomir Mišić

Njemu u čast ime 25. svibnja 1992. postrojba Četvrta bojna HVO-a je dobila ime Četvrta bojna Tihomir Mišić. Nešto poslije to je ime dobila i vojarna u Mostaru u sjevernom logoru, koja je to ime nosila sve do početka hrvatsko-muslimanskih oružanih sukoba u Mostaru, također trg u Mostaru na predjelu Balinovcu nosi njegovo ime.

 

Autor teksta – Borna Marinić

 

(kao izvor korišteni podaci sa stranice Hrvatsko Vijeće Obrane – HVO i časopisa VP – magazin za vojnu povijest br.8)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat