Herojski preleti Selaka i Ivandića – 15. svibnja

  14-05-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Svibanj

Ovo je priča o velikom danu i dvojici heroja i legendi Domovinskog rata – Ivanu Selaku i Ivici Ivandiću.

Njih dvojica su na današnji dan 1992. godine s MiG-ovima 21 preletjeli s vojnog aerodroma Ponikve kod Užica u Srbiji na hrvatsku stranu.

Nakon prijašnjih preleta pilota Rudolfa Perešina i Danijela Borovića oprez unutar “vazduhoplovstva” JNA bio je povećan. Oči i uši su bile posvuda, a Ivandić i Selak nisu smjeli ništa prepustiti slučaju. No, nisu željeli otići u Hrvatsku sami, željeli su “povesti” i svoje letjelice.

MiG-21 ne može se odvući kriomice. I to dvije letjelice. Naročito kad vas neprestano motre. Planiranje preleta započelo je mjesecima ranije, a postojao je i bitan uvjet koji je sve činio kompliciranijim: željeli su otići zajedno. Ivandić je još sredinom 1991. rekao Selaku “Nećeš valjda otići bez mene?”.

Trenutak odluke došao je 15. svibnja 1992. godine. Dio eskadrile, s osam aviona po četiri para, u kojemu je letio i Ivandić, uvježbavao je program za obilježavanje “Dana vazduhoplovstva”. Jedan pilot je otpao zbog zdravstvenih problema i u posljednji letački par upao je Selak.

Na planiranju leta dvojica Hrvata se nisu ni pogledala. Nisu se željeli otkriti, ali su znali da je nastupio odlučujući trenutak. Prvi je poletio Ivandić. Već je radio krug oko Srbije i imao problema s gorivom. Naime, u skladu s dogovorom čekao je Selakovu radiopotvrdu, inače potpuno regularnu, da je i on poletio.

Kad je potvrda napokon stigla, Ivandić je krenuo prema Splitu. Središte Dalmacije bio je logičan, najbliži izbor. Njegov kolega se ubrzo odvojio od svog “para” i krenuo prema Zagrebu. Imao je i previše goriva. No, obojica bi, ovisno o okolnostima, sletjela bilo gdje, “pa i na autocestu, samo da je u Hrvatskoj”. Obojica su sretno sletjela, Ivandić na Resnik, a Selak na Pleso.

O preletu Ivandića i Selaka nije bilo mnogo riječi u medijima. Borović i Perešin već su probili led, a bilo je mnogo posla. Nije bilo pilota, nije bilo aviona, “da je trebalo, mogli smo u akciju toga dana popodne”. Nije trebalo dugo čekati na borbu, tek nekoliko mjeseci.

Sada hrvatski, MiG-ovi “Osvetnik Vukovara” (Ivandićev) i “Osvetnik Dubrovnika” (Selakov) djelovali su u akcijama oslobađanja Dubrovnika. Dvojica pilota do kraja rata zapravo nisu ni prestajala letjeti i borbeno djelovati, istodobno gradeći moderno Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Dokumentarac koji govori malo vise o tom događaju

 

(na fotografiji lijevo Selak, a desno Ivandić)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat