U Šujici se branilo Livno – 9. svibnja

  09-05-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : BiH,featured,Svibanj

Na današnji dan 1991. godine stanovnici Šujičkog područja u blizini Tomislavgrada zaustavili su tenkovsku kolonu JNA na putu u Livno.

Dogodilo se to na sličan način kao u Pologu kada su Hrvati iz Širokog Brijega zaustavili tenkove JNA na tri dana (7.-9. svibnja ’91.).

JNA je nekoliko puta pokušala s vozilima i tenkovima ući u Livno, ali ju je svaki put zaustavilo lokalno stanovništvo. Osim kod Šujice tenkovi JNA jedanput su zaustavljeni kod groblja u Suhači (oko 5 km od Livna u smjeru Grahova), a jednom prilikom su došli i pred sam grad iz smjera Cincara, kada su ih prve zaustavile žene iz obližnjih kuća koje su sjele na cestu.

Koliko je bilo važno Jugoslavenskoj Narodnoj Armiji da uđe u Livno govori i činjenica da je u kolovozu 1991. održana komemoracija Srbima ubijenima 1941. na tom području. Taj je skup uz govore Biljane Plavšić i Jovana Raškovića trebao potencirati sukob između Hrvata i Srba, a tada bi se pojavila JNA kako bi donijela “mir”.

Na fotografiji blokada na prometnici Šujica – Kupres gdje se narod organizirao i postavio barikade tenkovima JNA kako iz smjera Kupreškog polja ne bi prošla u Livno i Tomislavgrad.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat