Splićani rekli “STOP” agresorskoj JNA – 6. svibnja

Split - demonstracije 6.5.1991. 02
  06-05-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Svibanj

Na današnji dan 1991. u Splitu su organizirane velike demonstracije čiji je cilj bio ishoditi deblokadu Kijeva, većinski hrvatskog sela, koje se u to vrijeme nalazilo pod blokadom srpskih paravojnih formacija SAO Krajine.

 

Split - demonstracije 6.5.1991. 01

 

Demonstracije su organizirale nekoliko dana nakon pogibije 12 hrvatskih policajaca u Borovom selu, događaja koji je razjario hrvatsku javnost. JNA, za koju se tada smatralo da usprkos navodne neutralnosti stoji na strani krajinskih pobunjenika, bila je predmet sveopće mržnje.

Prilikom demonstracija na kojima se zahtjevalo da se JNA jasno odredi prema Martićevim ekstremistima došlo je do juriša mase na oklopni transporter JNA.

U sukobu je poginuo jedan vojnik JNA, devetnaestogodišnji Makedonac Saša Gešovski. Tragične okolnosti pod kojima je ovaj mladić izgubio život nikada nisu razjašnjene i nitko nikada nije odgovarao za njegovu smrt.

  • s1hr

    što nije razjašnjeno, ? da je JNA bila agresorska,velikosrpska i podupirala srpski terorizam, prema tome poginuo je kao vojnik agresorske vojske. A sad da li ga je ubio neki velikosrbin jer nije htjeo pucati ili je poginuo jer je htjeo pucati.. za mene jedan agresorski vojnik manje..da su barem izginuli svi još 1991-1992,ne bi bilo onoga što su velikosrpska “Jn?A” odnosno JA kasnije i četnici-teroristi činili..a da je htjeo otiči iz JNa mogao je..mnogi jesu..prema tome..mogao je ,ali nije..znači jedan agresorski vojnik manje.
    jer pogledajte video, neki makedonci su se ovako otvoreno izjašnjavali https://youtu.be/nh-wVDogZz4

40 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat