Gospić rekao “STOP” agresorskoj JNA – 3. svibnja

gosipč
  03-05-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Svibanj

Na današnji dan 1991. godine dogodio se u Gospiću prvi organizirani istup protiv JNA u Hrvatskoj.

Oko 16 i 30 sati u neposrednoj blizini policijske postaje u Gospiću zaustavila se „labudica“ JNA natovarena tenkom pod izlikom da se pokvarila. Nakon toga, tenk silazi s „labudice“ i zauzima položaj točno nasuprot zgrade MUP-a u Gospiću.

Takav potez izazvao je ogorčenje građana Gospića koji su revoltirano opkolili tenk i posadi tenka jasno dali do znanja da će se na bilo koji način morati maknuti iz grada u vojarnu.

Nakon demonstracija i nakon što je već pao sumrak „labudica“ se čudesno popravila te se tenk popeo na nju. Ubrzo potom građani Gospića i okolice uz pjesmu i klicanje otpratili su „labudicu“ do vojarne JNA koja je iz sigurnosnih razloga iduća tri dana bila blokirana, a blokada je prestala tek intervencijom tadašnjeg ministra obrane RH, Martina Špegelja.

 

  • Vrana Veritas

    Prigodan datum obljetnice, da se upozori na politikantske i danas aktualne zlouporabe, ignoriranja povijesnih činjenica, dakle brisanja dijela istine i prekrajanja povijesti Domovinskog rata, uz prateće bjesomučno šikaniranje branitelja iz prve, doista herojske faze samoinicijativne organizacije uglavnom u poluilegali, pa i s vlastitim ili zarobljavanim naoružanjem, a upravo mnogim takvim dragovoljcima i postrojbama uslijedile su i uskrate braniteljskih statusa i priznanja, sve do današnje aktualne vlasti, kojoj su glavne grlate parole, otprilike: “Mi se borimo za isvaki dealj istine o Domovinskom ratu”, a istovremeno se prigodom obljetnice Bljeska u Okućanima besramno ignorira značaj i uloga Policije i njihovih ključnih zapovjednika,(generala Ž. Sačića et al.), kao što se u pljuvačku od prošle godine baca vijenac u počast poginulim i stradalim pripadnicima ZNG-a, položen od još živih zapovjednika Zbora narodne garde, na dan postrojavanja 28.05.91. na stadionu NK Zagreb. Osim progona, uskrata prava, mahnito je uslijedilo i otuđivanje tuđih identiteta i zasluga, jer su preminuli bardovi stvaranja RH i OSRH: dr. F. Tuđman, generali Janko Bobetko, ministri Martin Špegelj, dr. Šime Đodan, Josip Boljkovac, pa i Gojko Šušak. Danas se ne poštuje niti istina, a još manje vjerodostojni svjedoci i autoriteti, a zazivanje domoljublja dobiva prijetvorni sadržaj. Politika povezana s naslijeđenom infrastrukturom neo-udbe/SDS-a Josipa Perkovića, F. Vugrinca, Dmitra Šijana provodi bjesomučno kontaminiranje istine i demokracije, uz osiguravanje hrvatskog egzodusa i isisavanje sve oskudnijih materijalnih resursa Republike Hrvatske. U Gospiću je grupa hrvatskih entuzijasta (domoljuba bez fige u džepu), uz službenu potporu vrhovništva Republike Hrvatske i tadašnjih Oružanih snaga RH i MUP-a, oformila postrojbu za obranu, koja je od proljeća 1991. godine u ustrojstvenom rangu brigade, -brojnom oznakom 117 brigade Zbora narodne garde (ZNG), koju je nosila sve do jeseni (rujan/listopad), 1991. god., kada i zbog razloga sigurnosti, general A. Tus, koji kao načelnik Glavnog stožera, tek oformljene Hrvatske vojske, gospičku brigadu prenumerira u 118. brigadu HV, a brigadi u Koprivnici se atribuira brojčana oznaka 117. brigade. Podlogu za verifikaciju i puno uvažavanje i priznavanje predmetne strukture OSRH, je objedinio Mario Kirin, u okviru zajednice Branitelji Hrvatske, koja objedinjava prve osnivače, ministre i zapovjednike MUP-a, SNORH, MORH-a, ZNG-a, GSHV, HV, OSRH, te je službeno zatražio zaključno procesuiranje kako od Vojnog kabineta predsjednika/predsjednice RH, tako i od ministara obrane, MORH-a.

40 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat