Ubijen Eduardo Rózsa Flores – Chico – 16. travnja

  16-04-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Travanj

Na današnji dan 2009. godine u Boliviji je ubijen jedan od heroja Domovinskog rata – Eduardo Rózsa-Flores Chico.

Eduardo Rózsa-Flores rodio se 1960. godine u Santa Cruzu de la Sierri u Boliviji. Njegov otac bio je židovski umjetnik i sveučilišni profesor koji je 1948. godine napustio Mađarsku i oženio se s katalonskom imigranticom i srednjoškolskom nastavnicom Nelly Flores Arias. Obitelj je zbog svojih ljevičarskih stavova 1972. napustila Boliviju nakon puča generala Huga Banzera te se sklonila u susjedni Čile. Kada je godine 1973. u Čileu pučem na vlast došao Augusto Pinochet, obitelj je emigrirala u Švedsku. Odatle se 1975. preselila u Mađarsku, gdje je Chico završio srednju školu, a 1991. i Sveučilište u Budimpešti. Nakon toga je radio kao novinar.

U lipnju 1991. godine Chico je u Hrvatsku došao kao dopisnik španjolskog lista La Vanguardia i BBC-ja.
Dok je izvješćivao i svjedočio velikosrpskoj agresiji, netko je pucao na njegovo vozilo. Nakon toga pridružio se je Zboru narodne garde u Osijeku kao njen prvi inozemni dragovoljac.

Kao strani dobrovoljac u Domovinskom ratu osniva Prvi internacionalni vod (PIV), koju su činili brojni međunarodni dobrovoljci. Chico je u ratu djelovao na ratištu oko Osijeka (posebno se istaknuo u obrani Laslova) gdje je stekao i čin pukovnika.

Po završetku rata se vratio u Mađarsku, gdje je bio povezan sa krajnjom desnicom, ali 2003. godine izazvao veliku pažnju svojim preobraćenjem na islam.

U svibnju 2008. godine Chico se uputio u Boliviju kako bi se borio protiv komunističke vlade i za neovisnost svoje rodne provincije Santa Cruz. U jednom od okršaja bolivijske specijalne policijske snage zarobile su ga i smaknule pod sumnjom da je planirao atentat na predsjednika Moralesa.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat