Prvi humanitarni konvoj u Domovinskom ratu – 13. travnja

  13-04-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Travanj

Na današnji dan 1991. godine Karlovčani su našli snage i volje da organiziraju humanitarni konvoj za Kijevo koje je tada već bilo u okruženju agresorske vojske.

Humanitarni konvoj kamiona i osobnih automobila 13. i 14. travnja 1991. godine probio je srpsku blokadu Kijeva te je stanovnicima tog mjesta nedaleko Knina dopremljeno 110 tona hrane.

Bio je to prvi humanitarni konvoj u Hrvatskoj, neposredno iza Krvavog uskrsa, i imao je veliki značaj u tadašnjem pokušaju hrvatskih vlasti da stabiliziraju političku situaciju.

“Ne treba vam govoriti kakva je situacija bila u to vrijeme u Karlovcu, no usprkos svemu smatrali smo našom dužnošću pomoći sredinama kojima je bilo još teže. Tako smo odlučili pomoći Kijevu. U konvoju je bilo sedam kamiona u koje smo spakirali mast, brašno, grah i druge namirnice sakupljene na selu, a trgovci su nam dali sanitarne potrepštine. Krenuli smo za Kijevo preko Brinja i Senja, jer se preko Plitivica nije moglo. No na kraju smo u Kninu ipak naletjeli na zloglasnog Martića i bradate četnike koji su nam prijetili da će nas sve poklati. Ipak nismo odustali.” kazao je Stjepan Čunko (na fotografiji) voditelj humanitarnog konvoja.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat