Sjećanje na heroja Andriju Marića – 10. travnja

  10-04-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Travanj

Na današnji dan 1992. godine u bitci za Kupres život je izgubio heroj Domovinskog rata Andrija Marić.

Andrija Marić prije rata živio je u Kanadi, Njemačkoj i Švicarskoj, imao je sređen život no onda se odlučio godinu dana prije rata vratiti u Hrvatsku za koju je dao svoj život.

Za ovog heroja njegov suborac Zoran Sablić kazao je: ” Za njega strah nije postojao, sudjelovao je u svim akcijama, poskidao tenkova sigurno koliko i Marko Babić. Bili smo složni kao braća, ali Andrija, to je posebna priča. Veliki ratnik, ali i veliki humanist.”

Sablić se prisjetio i događaja kada im je na Trpinjskoj cesti u ruke pao neprijateljski vojnik Siniša Jovanov iz Pančeva: “Taj mali spasio se iz pogođenog tenka i nekud se skrio. Pritajio se, slušao naše razgovore i nakon četiri, pet dana skrivanja u nekoj kući i vaganja tko je od nas najnormalniji, odlučio se predati Andriji Mariću. Bio je vojnik JNA. Ispričao je da je mobiliziran tek nekoliko dana prije, da su ih poslali kao janjad na klanje, da je razočaran, da to nije njegov rat, a Andriji se momak svidio pa nije dao da mu dlaka padne s glave. Ovaj mu je iz zahvalnosti stalno nosio punjenje za “osu” i pratio ga u stopu. Kasnije su postali pravi prijatelji, a Jovanov je teško ranjen i danas je invalid Domovinskog rata.”

 

Andrija pali cigaretu na Trpinjskoj

Andrija pali cigaretu na Trpinjskoj

U listopadu 1991. godine poginuo je hrvatski branitelj Blago Tica, Andrija je odlučio otići na pogreb u Grude, no na povratku za cijelu tu skupinu prijatelja više nije bilo ulaza u Vukovar. Pad grada dočekao je braneći Vinkovce, pa se otputio u Zagreb i prijavio u 5. gardijsku brigadu s kojom najprije sudjeluje u obrani Zadra, a potom i Kupresa gdje je položio svoj život na oltar Domovine.

(na fotografiji dvije legende Domovinskog rata – Andrija Marić i Blago Zadro)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat