Tragičan kraj generala Koradea – 3. travnja

  03-04-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Travanj

Na današnji dan 2008. godine svoj je život tragično okončao general Hrvatske vojske Ivan Korade.

General Korade rođen je 1964. godine u mjestu Velika Veternička u Hrvatskom zagorju. Prije rata radio je kao monter centralnog grijanja, a 1991. se kao dragovoljac priključuje postrojbama Specijalne policije.

Nakon osnivanja Zbora narodne garde, Korade pristupa 1. gardijskoj brigadi “Tigrovima”, a 1992. godine postaje zapovjednik 5. bojne “Tigrova”. Iste godine ranjen je na dubrovačkom ratištu (kod Osojnika). Tom prilikom ostao je bez lijeve ruke, a u postrojbu se vratio nakon samo dva dana bolničkog liječenja (!).

Krajem 1992. godine postao je zapovijednikom novoosnovane 7. gardijske brigade “Puma”.
S “Pumama” 1994. i 1995. godine ratuje u vojnim operacijama u BiH (Zima ’94., Skok-1 i Skok-2, Ljeto ’95.), te u Operaciji Oluja po kojoj je ostao posebno upamćen. Naime, upravo su njegove “Pume” bile prve koje su 5. kolovoza 1995. godine ušle u oslobođeni Knin te na kninskoj tvrđavi podigle hrvatsku trobojnicu.

Nakon oslobođenja Knina, Korade i “Pume” vraćaju se opet u BiH gdje sudjeluju u operacijama Maestral i Južni potez.
Bio je sklon nasilničkom ponašanju čemu je uglavnom kumovao alkohol. Prvi incident koji je zabilježen nakon početka Domovinskog rata dogodio se na bojištu u zadarskom zaleđu, gdje se Korade fizički sukobio s nekim vojnicima, zbog čega ga je Vojna policija, iako je bio zapovjednik brigade, uhitila.
General se nije ustručavao ni sukoba sa dužnosnicima tajnih službi, tako da je u jednom varaždinskom restoranu 1995. godine fizički i verbalno zlostavljao pukovnika SIS-a. Zbog toga je s nekolicinom svojih ondašnjih suboraca i osuđen na varaždinskom sudu 2001. godine na deset mjeseci uvjetnog zatvora.

Nadnevka 26. ožujka 2008. dogodila su se u Hrvatskom zagorju četiri ubojstva. Policija ga je na kraju osumnjičila za te zločine i pokrenula potragu za njim. Tijekom potrage koja je trajala danima iz jedne vikendice u mjestu Velike Veternička otvorena je rafalna paljba. Tom prilikom ranjen je policajac koji je poslije podlegao ozljedama. Nakon upada specijalaca u tu kuću, Korade je pronađen mrtav. Počinio je samoubojstvo.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat