Potpisan Zagrebački sporazum – 30. ožujka

  30-03-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Ozujak

Na današnji dan 1994. godine sklopljen je Zagrebački sporazum o prekidu vatre između Hrvatske i predstavnika pobunjenih Srba.

U ime srpske strane sporazum je potpisao krajiški ministar obrane admiral Dušan Rakić, a u ime Hrvatske Hrvoje Šarinić.

Sporazum je potpisan u Veleposlanstvu Rusije u Zagrebu. Ovim sporazumom detaljno je dogovoren prekid neprijateljstava i obostrano povlačenje teškog naoružanja i vojnika s bojišnice. Tako je između sukobljenih strana uspostavljena tampon-zona široka dva kilometra, a postrojbe s obje strane su se trebale povući na određenu udaljenost.

Skupština tzv. RSK je u Kninu 8. travnja donijela odluku o ratifikaciji Zagrebačkog sporazuma.

Od 4. travnja trebalo je uspostaviti prekid vatre. Već 5. travnja cjelokupno teško naoružanje trebalo je biti povučeno 10, odnosno 20 km od crte dodira sukobljenih strana. Postojala je mogućnost da dio teškog naoružanja ostane u skladištima smještenim u području 20 km od crte dodira.

Do 8. travnja trebalo je obaviti povlačenje hrvatskih i srpskih snaga s crte dodira, odnosno one su se trebale povući najmanje jedan kilometar na “crtu razdvajanja”. Do 19. travnja trebalo je dogovoriti i daljnje smanjene snage u području dubine 10 km od crte dodira. U području između crta razdvajanja trebalo je pod nadzorom mirovnih snaga provesti i obostrano uklanjanje minskih polja.

Obje sukobljene snage ipak su trebale biti na raspolaganju snagama UN-a, kako bi se u području između crta razdvajanja spriječile kriminalne radnje i održavao zakon i red. Tako je u to područje mogao ući određeni broj pripadnika hrvatske policije i srpske milicije, ali su mogli biti naoružani samo pištoljima i djelovati pod nadzorom mirovnih snaga.

Potpisivanje Zagrebačkog sporazuma u hrvatskoj je javnosti izazvalo je različite komentare, od onih da je to zapravo “ciprizacija” Hrvatske i potpis koji je Hrvatska strana dala u ulozi gubitnika, do likovanja službene politike da je to uspješan korak ka mirnoj reintegraciji privremeno okupiranog hrvatskog teritorija.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat