Krvavi Uskrs – 31. ožujka

  30-03-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Oslobodilačke akcije,Ozujak

Na današnji dan 1991. godine bio je Uskrs, bio je to sve samo ne običan Uskrs, bio je to Uskrs na koji je pala prva hrvatska žrtva Domovinskog rata – Josip Jović.

Prethodnih dana na područje Plitvica došli su Martićevi milicajci iz Knina i uz pomoć lokalnih pobunjenika uspostavili nadzor nad Nacionalnim parkom Plitvička jezera. Takva situacije izazvala je reakciju državnog vrha u Hrvatskoj te je pokrenuta akcija oslobađanja Plitvica.

Akcija oslobađanja Plitvica pokrenuta je u noći s 30. na 31. ožujak 1991. godine.

Pošto su službe KOS-a neprekidno nadzirale prostor oko Lučkog i oko Rakitja informacija o napadu na Plitvice do Srba u Titovoj Korenici stigla je već u 2 sata ujutro te su oni započeli s pripremanjem blokada od balvana po cesti kod NP Plitvička jezera.

Jedinica za posebne zadatke Karlovac osiguravala je određene točke u okolici Slunja. Ona je kao i JPZ Kumrovec (osiguravanje određenih točaka u okolici Gospića) učestvovala u akciji no te dvije postrojbe nisu aktivno sudjelovale na samim Plitvicama (izuzev pripadnika JPZ Karlovac koji su uhapšenike nakon akcije prevezli u karlovački zatvor).

Pripadnici Specijalne jedinice policije Lučko tokom ranog jutra stigli su na Plitvice te se razmjestili po položajima u okolici mosta nad Koranom.

U isto vrijeme iz Rakitja je krenula kolona autobusa s pripadnicima JPZ Rakitje. Po dolasku na Plitvice, kolona vozila napadnuta je iz zasjede na glavnoj prometnici nedaleko od plitvičkih hotela i pratećih objekata (dakle nakon koranskog mosta gdje je bila SJP Lučko). Na kolonu je otvorena vatra iz okolne šume, a u jedan od autobusa uletjela je tromblonska mina koja na sreću, zbog neizvučenog osigurača, nije eksplodirala.
Teško je i pomisliti što bi bilo da je eksplodirala, sigurno bi stradalo barem 50-ak pripadnika JPZ Rakitje koliko ih se tada nalazilo u busu.

Uslijedio je munjeviti izlazak iz vozila, zalijeganje uz cestu, otvaranje vatre u pravcu iz kojeg je pucano te napredovanje po gustoj magli i dubokom snijegu koji je tog Uskrsa okovao Plitvice.

Sukob je potrajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni povlačiti se u smjeru Titove Korenice. U tom sukobu stradao je sa srpske strane Rajko Vukadinović, teritorijalac tzv. SAO Krajine. Prema policijskim izvješćima uhićeno je devet ekstremista, a među njima i Goran Hadžić, član Glavnog odbora SDS-a i Borivoje Savić, tajnik Izvršnog odbora SDS-a Vukovara.

Iako je akcija u potpunosti uspjela te je na Plitvicama uspostavljen red, ostat će upamćena po prvoj hrvatskoj žrtvi, naime, poginuo je mladi Josip Jović iz Aržana (kraj Imotskog).

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat