Sjećanje na heroja Božu Belića – 26. ožujka

  26-03-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Ozujak

Na današnji dan 2013. godine nakon duge i teške bolesti preminuo je hrvatski branitelj i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadarske županije – Božo Belić.

Belićev ratni put počinje 3. svibnja 1991. pristupanjem pričuvnom sastavu Specijalne policije u Polači. Ubrzo nakon prvih borbi u Polači, Belić sudjeluje u formiranju prvih postrojbi 112. brigade.

Zahuktavanjem ratnih operacija početkom srpnja 1991. sudjeluje u obrani Masleničkog mosta, a od kolovoza iste godine u borbama u Kruševu. Tijekom jeseni 1991. godine sudjeluje u oslobađanju vojarni u Zadru a zatim kao zapovjednik protuoklopne grupe boravi na crti bojišnice civilna pista – Sveti Martin – Križ gdje 1992. sudjeluje u vrlo važnom oslobađanju brda Križ.

Njegovi prijatelji posebno ga pamte po hrabrosti koju je pokazao u akciji Maslenica kad zajedno sa 19 svojih suboraca pomagao u izvlačenju hrvatskih snaga iz Pridrage. Tom prilikom ranjeno je i ozlijeđeno 26 hrvatskih vojnika.

U studenom 1993. godine u Stankovcima postaje zapovjednik 2. bojne 112. brigade, a u svibnju sljedeće godine pa sve do “Oluje”, sa svojom bojnom preuzima i čuva crtu Novigrad – Paljuv.

Neposredno pred Oluju postaje zapovjednik taktičke grupe iz 112. brigade i 7. domobranske pukovnije krajem srpnja 1995. godine odlazi na zadaću u šire područje Grahova, odakle se po izvršenoj zadaći vraća u Novigrad.

Po završetku napadnih djelovanja na navedenom pravcu u Oluji, kao zapovjednik 2. bojne 112. brigade prelazi na osiguranje granice RH-a u širem području Srba.

Sredinom rujna 1995. godine sa svojom postrojbom sudjeluje u napadnim djelovanjima hrvatskih snaga na pravcu Srb – Drvar – Oštrelj gdje ostaje do potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Božo Belić nositelj je više pohvala, nagrada i ratnih odlikovanja, a pokopan je na gradskom groblju u Zadru.

(na fotografiji Božo Belić nalazi se na čelu kolone)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat