Sjećanje na heroja Jovana Sredojevića – 24. ožujka

  24-03-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Heroji Domovinskog rata,Ozujak

Na današnji dan 1992. godine pripadnici JNA u zaseoku Banja kraj Slanog u blizini Dubrovnika ubili su svog zastavnika – heroja Domovinskog rata Jovana Sredojevića.

Rodio se u Zadru, vojnu školu završio u Sarajevu, a do početka Domovinskog rata živio je sa suprugom te sinovima Nenadom i Predragom u Dubrovniku. Kad je počeo rat pregovarao je o prelasku u Hrvatsku vojsku, ali je u dogovoru s časnicima HV-a ostao u JNA kao obavještajac u neprijateljskim redovima.

Sredojević je Hrvatskoj vojsci dojavljivao dragocjene podatke o zapovjednim položajima JNA, crtama napada i brojnosti postrojbi JNA na Dubrovačkom primorju, a posebno se iskazao u pomoći lokalnom hrvatskom stanovništvu koje je ostalo živjeti na slanskom području nakon okupacije JNA.

Hrvatima, Slovencima i Albancima pomagao je da pobjegnu iz JNA u Trebinju, gdje je službovao, s otočanima je izvlačio vojnike iz mljetske vojarne, mještanima je dijelio hranu iz vojnih skladišta i prenosio poruke, a na Šipanu je onesposobio radar da ga JNA ne bi koristila. U ožujku 1992. godine otkrili su ga i ubili.

Nakon mnogo vremena Hrvatska je dostojno priznala žrtvu ovog junaka koji je položio život za slobodu puka dubrovačkog područja. Dana 30. svibnja 2014. na bivši Dan državnosti, a današnji Dan Hrvatskoga sabora bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na inicijativu Udruge pravnika Vukovar 1991. posmrtno je odlikovao Jovana Sredojevića Redom Nikole Šubića Zrinskog .

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat