Pad Škabrnje – 22. ožujka

  22-03-2015 Objavio : Gabrijela Baričić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Ozujak

Na današnji dan 1993. godine po drugi put palo je mjesto koje je simbol stradanja Hrvata u Dalmaciji, pala je Škabrnja, ali se nije predala tako lako.

Ovo mjesto u zadarskom zaleđu ostalo je zapamćeno u tužnom sjećanju po ratnom zločinu  nad civilnim stanovništvom koje je izvršeno 18. i 19. studenog 1991. godine. Nakon što je oslobođena početkom 1993. godine u VRO Maslenica, okruženu Škabrnju su branili pripadnici IX. bojne HOS-a “Rafael Vitez Boban” iz sastava 114. brigade HV-a. Škabrnja sama po sebi nije imala neki važan strateški značaj, ni za Hrvate, ni za Srbe – ona je bila nešto mnogo više. Držati Škabrnju za Hrvate je značilo čuvati u svojim rukama simbol stradanja Hrvata u Dalmaciji, dok je Srbima bio imperativ ponovno osvojiti Škabrnju te tako poniziti i demoralizirati hrvatsku vojsku, odnosno učiniti barem jednu sposobnu akciju nakon gubitka Kašića i Novigrada.
Selo dugo čak 6 kilometara branila je nekolicina pripadnika IX. bojne HOS-a na čelu sa zapovjednikom Markom Skejom, a okruživala ju je sva sila agresorske vojske iz Nadina i s visokih položaja na Ražovljevoj glavi. Takvo stanje trajalo je 43 dana. Najelitnije paravojne jedinice srpske vojske napadale su Škabrnju, a među njima najviše su se isticale “Alfe” Dragana Vasiljkovića (kapetana Dragana), “Vukovi s Vučjaka” i Arkanovi “Tigrovi”.
Puno je hrabrih boraca branilo Škabrnju, a u najveću legendu ušao je zasigurno Thomas Crowley “Irac”, legionar obučen za postavljanje raznoraznih mina, izvođenje diverzija i postavljanje zamki koje su često bile kobne za „dobrovoljačke“ odrede.
Kako su dani prolazili pripadnici bojne HOS-a sve su više psihički i fizički opadali i nije bilo realno za očekivati da bi sami mogli zadržati Škabrnju. Zapovjednik HOS-ovaca, Marko Skejo zatražio je od zapovjedništva u Zadru da njegovi borci odu na odmor barem tjedan dana, odgovora nije bilo, a u ispomoć su im dolazili tek rijetki. Nakon 43 dana napokon su HOS-ovci otišli na zasluženi odmor, a samo 6 dana kasnije Škabrnja je pala u operaciji srpske vojske kodnog naziva “Kameleon”. Zamjena se našla nespremna na vrlo teškom položaju i u gotovo bezizlaznoj situaciji. Borbe su trajala od 18. do 22. ožujka 1993. godine. Koliko je bila zamršena situacija govori citat: „Što uopće da kažem o Škabrnji kad je bilo situacija da smo se borili doslovno kuća do kuće?“  Na hrvatskoj strani život za selo Škabrnje položilo je 10 pripadnika domaćih postrojbi, 7. domobranske pukovnije te Pješačke satnije Zrakoplovne baze Zemunik.
Škabrnja je ponovno oslobođena tek u VRO “Oluja” 1995. godine i od tada je u hrvatskim rukama.

(na fotografiji pripadnici IX. bojne HOS-a na pruzi, na samom prijelazu gdje je poznati vlak-bomba, smrtonosni vagon nastavio put prema Sukošanu, a u pozadini srušena škabrnjska crkva)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat