Reakcije na sukob u Pakracu – 5. ožujka

  05-03-2015 Objavio : Gabrijela Baričić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Ozujak

Na današnji dan 1991. godine čelni političari Hrvatske reagirali su na sukob hrvatskih specijalnih postrojbi sa srpskim pobunjenicima u Pakracu 2. ožujka 1991. godine.

Toga dana hrvatski predstavnik u Predsjedništvu SFRJ Stjepan Mesić napustio je sjednicu Predsjedništva u znak protesta protiv vojnog vodstva Jugoslavenske narodne armije koja se ni 5. ožujka nije povukla iz Pakraca.

Također, predsjednik hrvatske Vlade Josip Manolić uputio je prosvjednu notu vladi Republike Srbije u povodu njezinih zaključaka o događajima u Pakracu. Manolić je smatrao da su događaji iz Pakraca nedopustivo miješanje Srbije u unutarnje prilike i poslove Hrvatske.

Reakcija je stigla i iz Slovenije gdje je Predsjedništvo Slovenije ocijenilo da je Borisav Jović grubo prekoračio svoje ovlasti iz Ustava naredivši intervenciju saveznih organa – JNA i SSUP-a (Saveznog sekretarijata unutarnjih poslova) u Pakracu.

Bitno je naglasiti da su reakcije dolazile dan za danom nakon krize u Pakracu. Već 3. ožujka dr. Franjo Tuđman uputio je pismo predsjedništvu SFRJ jer je smatrao da su u terorističkom pothvatu u Pakracu sudjelovali visoki oficiri JNA za što je imao dokaze.

Dan poslije, 4. ožujka predsjednik Tuđman se obratio hrvatskoj javnosti na redovnoj novinskoj konferenciji. „Vidite, dame i gospodo, ova demokratska vlast Hrvatske od samog ustanovljenja pa nadalje suočena je s protivljenjem komunističko-dogmatskih, jugoslavensko-unitarističkih i velikosrpsko-hegemonističkih elemenata, i ne samo sa suprotstavljanjem nego i s pripremanjem kojekakvih planova i scenarija za obaranjem demokracije, za restauracijom boljševičkog socijalizma.“

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat