Smirivanje situacije u Pakracu – 3. ožujka

  03-03-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Ozujak

Nakon pucnjave i napete situacije 2. ožujka 1991. stanje u Pakracu se počinje normalizirati dan kasnije.

Do normalizacije dolazi zaslugom sastanka održanog 3. ožujka na kojem su prisustvovali članovi Predsjedništva SFRJ Nenad Bučin i Bogić Bogičević, savezni sekretar za unutrašnje poslove Petar Gračanin, potpredsjednik Predsjedništva SFRJ i predsjednik Vlade RH Stjepan Mesić, ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac, potpredsjednik Vlade RH dr. Milan Ramljak, predsjednik Skupštine Općine Pakrac Milan Božić, komandant V. vojne oblasti general Konrad Kolšek, te mnogi drugi lokalni i državni dužnosnici.
Zanimljivo, nakratko je sastanku prisustvovao i vođa puča u policijskoj postaji, Jovo Vezmar.

Dok se na sastanku pregovaralo u relativno mirnom tonu (izuzev u jednom trenutku prepucavanja i oštrih riječi između Stjepana Mesića i pukovnika KOS-a, Aleksandra Vasiljevića), ispred gostionice u kojoj se odvijao sastanak bilo je prilično napeto. Skupilo se nekoliko stotina srpskih civila nezadovoljni pasivnim pristupom JNA jer su od nje očekivali akciju, a ne pregovore.

Hrvatske policajce koji su osiguravali sastanak vrijeđali su i izazivali, praktički do fizičkog sukoba, no policajci su svoj posao odradili profesionalno i nije bilo nikakvih incidenata.
Sastanak je bio dugotrajan i trajao je od 11,00 h do poslijepodnevnih sati. Iz teških pregovora ipak iskače jedna anegdota.
Za vrijeme ručka, Josip Boljkovac je zamijenio tanjur graha s Petrom Gračaninom, a na Mesićevo pitanje zašto to čini, odgovorio je: „E pa, rat je. U ratu se i gine.“

Sastanak je na kraju bio produktivan te su doneseni sljedeći zaključci:

  • Cijelu situaciju vratiti na stanje prije 01.03.1991.
  • sve uhićene osloboditi krivnje; aktivne policajce srpske narodnosti koji su napustili službu vratiti na svoje prijašnje dužnosti
  • povući iz Pakraca sve strane policajce i pripadnike JNA
  • sve institucije vratiti u funkciju
  • normalizirati život i rad građana

Kad se pogledaju zaključci sastanka, postaje jasno da je došlo do preraspodjele krivice unatoč činjenici da su policajci srpske nacionalnosti nelegalno razoružali svoje nesrpske kolege. Nastojanja hrvatske strane da se stanje u Pakracu normalizira, pobunjeni Srbi su bojkotirali.

Sljedećih gotovo pola godine bit će obilježeno terorističkim činovima – podmetanjem eksploziva, paležima zastava i objekata, čak i ubojstvima.

Mentalitet pobunjenih Srba možda najbolje oslikava izjava pakračkog episkopa Lukijana: „Sada ćemo opet uzeti Stari zavjet u kome piše oko za oko, zub za zub, mladić za mladića, a poslije Novi zavjet – tko tebe kamenom, ti njega hljebom“.

 

autor teksta – Ivan Zvonimir Ivančić

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat