Operacija Hrvatske vojske “Nos Kalik” – 2. ožujka

  02-03-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : Bitke,featured,Ozujak

Na današnji dan 1992. godine izvršena je operacija Hrvatske vojske “Nos Kalik”.

Nos Kalik je naselje u sastavu Grada Drniša, u Šibensko-kninskoj županiji. Nalazi se oko 17 kilometara jugozapadno od Drniša, između Krke i Čikole, unutar nacionalnog parka Krka.

Nos Kalik je u Domovinskom ratu bio najvažniji strateški položaj za očuvanje kompletne “Skradinske bojišnice”.

Kao što smo navelik Nos Kalik nalazi se između dvije rijeke, a Hrvatska je vojska kako bi se to područje oslobodilo morala izvesti forsiranje Krke i Čikole što je izuzetno težak pothavat.

“Nemoguću misiju” uspješno su izveli pripadnici 4. drniške bojne 113. šibenske brigade HV-a, ojačani diverzantskim vodom 113. brigade te stvorili potrebne uvjete za izvršavanje operacije “Miljevci” u kojoj je u lipnju 1992. godine oslobođen kompletan miljevački plato.

Osim toga spriječena su daljnja neprijateljska djelovanja iz Nos Kalika. Naime u neposrednoj blizini sela nalazilo se vodocrpilište Jaruga iz kojeg se u tom trenutku napajalo vodom gotovo cijelo područje grada Šibenika sa okolicom. Prilikom dolaska radnika vodovoda na vodospremu djelatnici civili su neprekidno bili izloženi snajperskoj vatri sa područja sela Nos Kalik što im je uspješnom akcijom Hrvatske vojske onemogućeno.

U operaciji Nos Kalik poginula su 2 pripadnika 4. bojne 113. brigade -Neno Đirlić Lunić i Drago Brnadić.

(na fotografiji selo Nos Kalik)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat