Operacija NATO-a Deny Flight – 28. veljače

  28-02-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : BiH,featured,Veljaca

Na današnji dan 1994. godine u američki piloti u provedbi operacije NATO-a “Deny Flight” iznad BiH obaraju čak četiri srpska aviona tipa Jastreb.

Nakon što je vojska Republike Srpske krenula borbeno djelovati oko Zenice po snagama ABiH sa šest aviona J-21 Jastreb i dva aviona J-22 Orao, NATO je poslao dva lovca F-16 da ih obore. Kao što sam rekao uspjeli su “skinuti” 4 Jastreba, dok su jednog teže oštetili.

Njegov pilot Zlatko Crnalić, se unatoč oštećenju repa uspio dovući do Udbine i sletjeti, iako mu se u prilazu ugasio motor. Osim Crnalića, zahvaljujući katapultirajućim sjedalima preživjela su još dvojica pilota RS, Studen Uroš i Zlatko Mikerević, pri čemu jedan iskače iz pogođenog, a jedan iz potpuno ispravnog aviona kod Banja Luke.

Poginuli su Ranko Vukimirović, Goran Zarić (kojem se zbog katapultiranja na maloj visini padobran nije napuhao) i Zvjezdan Pešić, koji se zabio u zemlju nakon što mu je raketa otkinula horizontalac.

Iako je između travnja 1993. i kraja rata u BiH primjećeno čak 5711 zabrana kršenja letenja ovo je bila jedina poduzeta vojna intervencija od strane NATO-a.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat