Otmica u Štrpcima – 27. veljače

  27-02-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : BiH,featured,Veljaca,Zločini

Na današnji dan 1993. godine dogodio se zločin srpskih paravojnih jedinica poznat pod nazivom “Otmica u Štrpcima”.

Srpskim jedinicama zapovijedao je ratni zločinac Milan Lukić koji se danas nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Haagu.

Srpski teroristi oteli su grupu putnika iz vlaka 671 na relaciji Beograd–Bar. Među otetima bilo je 18 Bošnjaka, 1 Hrvat, a navodno i 1 crnac.

Izjava jednog od očevidaca otmice:
„Sve je bilo kao na filmu. Voz je stao zbog crvenog signala na samom ulazu u tunel. Otmičari su bili uredno uniformisani, osim jednog koji je imao bradu i crnu šubaru sa kokardom. Kada su zatražili lične karte, sve je
ličilo na rutinski postupak i dok nijesu počeli da odvode ljude izgledalo je da nekog konkretno traže. Bilo je komentara da traže njihove bjegunce, po nekome je bilo jasno da su cilj Muslimani. Iz bifea je u majici kratkih rukava, iskočio na snijeg jedan od putnika vičući: ‘Koljite balije’. Najjezivije je bilo to što, u stvari, nije bilo nikakvog otimanja. Niko se nije bunio, sve se odvijalo u zlokobnoj tišini. Sve to nije trajalo mnogo duže od pola sata. Začudo, voz je nastavio put kao da se ništa nije desilo.“

Civili su odvezeni u selo Prelovo kod Višegrada, gdje su ih u dvorani osnovne škole postrojili, a zatim pretukli. Nakon toga su ih vezali žicom i potom odveli u pravcu Višegrada te likvidirali u jednom selu nedaleko od Drine.

Posmrtni ostatci 16 žrtava još nisu pronađeni.

Za naređenje ovog zločina sumnjiči se Vojislav Šešelj jer je Milan Lukić bio pripadnik njegove paravojne formacije “Belih orlova”.

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat