Goran Hadžić predsjednik RSK / 7. korpus ABiH – 26. veljače

  26-02-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Veljaca

Na današnji dan 1992. godine za predsjednika tzv. „Republike Srpske Krajine“ izabran je Goran Hadžić.

Na tom mjestu zamjenio je zubara Milana Babića, svog stranačkog kolegu koji je ostao premijer te tvorevine.

Hadžić je odgovoran za ratne zločine ubojstva, protjerivanja, zatočenja, mučenja i deportacije Hrvata kao i drugih nesrba.
Optužen je, među ostalim, i za pokolj na Ovčari.Također, na današnji dan, ali 1994. godine forimran je u Travniku 7. korpus Armije RBiH.

To su oni koji tvrde za sebe da su u operaciji Cincar (studeni 1994.) prvi ušli u Kupres.
Evo citata iz knjige Edina Ramića “Kupreška operacija jesen 1994.”
“Dijelovi snaga 7. korpusa Armije RBiH su u grad Kupres ušli oko 10,00 sati 03.11.1994. godine, a oko podneva su po naređenju izvučeni iz grada. Punkt iz pravca tunela na Kupreškim vratima prema gradu je uspostavljen oko 12,00 sati. Snage HVO iz pravca jugoistoka su ušle u grad tek oko 15,00 sati.”

S druge strane jedan od pripadnika “Bušića” tih se dana prisjeća ovako: “Osobno sam 2. studenog ušao u grad Kupres, ABiH je nešto prije napravila neke pomake s planine Stožer prema selu Kukavicama nekih par kilometara istočno od grada, ali akcije diverzantske naravi.

(na fotografiji prvi tenk HVO-a koji je ušao u oslobođeni Kupres 1994. – Pero Dujmović, Marijan Jerković, Anto Komarac i Vinko Zeko – pripadnici OKB 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat