Povijesno hrvatsko finale – 21. veljače

  21-02-2015 Objavio : Borna Marinić
  Objavljeno u kategoriji : featured,Veljaca

Na današnji dan 1993. godine odigrano je povijesno finale Kupa europskih prvaka u vaterpolu između zagrebačke Mladosti i splitskog Jadran Koteksa.

Povijesno po tome što su prvi put u povijesti dva hrvatska kluba bila najbolja u nekom sportu na kontinentu. Bili su to veliki dani ponosa i slave za Hrvate i Hrvatsku u teškim trenucima Domovinskog rata.

Mladost je išla po svoj sedmi europski naslov kao aktualni prvak Hrvatske no protiv jakog Jadran Koteksa koji je branio naslov prvaka Europe.

U prvoj utakmici u Zagrebu, kojoj je nazočio cijeli državni vrh Republike Hrvatske na čelu s Predsjednikom Franjom Tuđmanom, te predsjednikom Sabora Stipom Mesićem, Mladost je pobijedila 8:7.

Slijedio je uzvrat u Poljudu odigran na današnji dan prije 22 godine. Utakmica je proglašena sportskim događajem desetljeća u Splitu.

1278180_254246984753809_1203187612_n

Cili grad disao je za Jadran, a zanimanje je bilo tako veliko da su se pojavile čak i krivotvorene karte. U takvoj uzavreloj atmosferi Jadran je u produžetku pobijedio 6:4 budući da je nakon četvrte četvrtine rezlultat bio 5:4 za domaćina. Ova pobjeda Splićana još je veća kad se uzme u obzir da su sve domaće europske utakmice zbog rata morali igrati u Zagrebu.

(na fotografiji navijači Jadran Koteksa na finalnoj utakmici)

60 000+ Ljudi prati naše objave na Facebooku


Pridruži im se i ti, lajkaj našu stranicu : Dogodilo se na današnji dan - Domovinski Rat